Tvåmålsskytten Samuelsson hetast i hela Stanley Cup

Leder skytteligan – Vancouver krossade Kings

Foto: AP/GETTY IMAGES
HOCKEY

WASHINGTON. Vilken slakt.

Vancouver körde över LA Kings med 7-2 i natt och har nu skaffat sig slagläge.

Förste styckmästare var Mikael Samuelsson, nu ensam etta i slutspelets målliga.

– Jag tänder till och blir mer koncentrerad när det är slutspel, men det underlättar att spela med Sedin-bröderna också, säger tvåmålsskytten till Sportbladet.

Det börjar se ut som att Canucks börjat lära sig hur man ska spela mot Los Angeles nu.

De vann förra mötet i Staples Center med 6-4 och följde alltså upp med en rungande 7-2-kross hemma i ett lyckligt GM Place i natt.

”Siffrorna rann i väg”

– Ja, det blev en riktig utblåsning. Det var den första matchen det känts som att vi spelat bra i 60 minuter och siffrorna rann iväg, säger Mikael Samuelsson när vi når honom på telefon efter slutsignalen.

– Fast den här serien är fortfarande jämnare än resultatet antyder. Vi ska göra allt vi kan för att avgöra serien i Los Angeles, men jag blir inte förvånad om vi såsmåningom spelar en sjunde match här hemma också.

I så fall vill det till Kings kommer på ett sätt att stoppa Samuelsson själv.

Sjunde målet

Han prickade in två nya mål i natt och är därmed uppe i sammanlagt sju mål på fem slutspelsmatcher. Med det toppar han målligan, en balja före Henrik Zetterberg och två före trion Sidney Crosby, Alexander Ovetjkin och Nicklas Bäckström

– Jaså, gör jag, säger han. Jag hann inte kolla vad som hände i övriga matcher i natt, men...ja, det är förstås kul.

Som så ofta i Canucks-sammanhang får Daniel och Henrik Sedin äran för framgångarna.

– Det underlättar ju att spela med dem. Motståndarna har enorm respekt för dem och ser till att bevaka dem, annars gör ju dom mål. Om man då bara se till att skaffa sig ytorna och är med när passningarna kommer, då är det inte så vårt

Samtidigt kan den 33-årige sörmlänningen inte förneka att han länge haft en förmåga att göra de viktiga målen i de viktiga matcherna.

”Lyfter mig automatiskt”

– Ja, nej, jag vet inte riktigt vad jag ska säga om det. Det har väl blivit så. Jag tycker det är väldigt roligt att spela playoff-hockey, jag lyfter mig automatiskt och blir mer koncentrerad när det gäller så mycket, konstaterar han.

Även unge backen Alexander Edler klappade in ett mål i natt – det viktiga som innebar 2-1 och satte lavinen i rullning. Och gjorde också Sedin-bröderna avtryck i protokollet. Daniel med ett mål och en assist, Henrik med två assist.

Hos motståndarna stod Fredrik Modin för ett av de två tröstmålen.

Förnedrande petning

Dessutom fick Erik Ersberg göra sin slutspelsdebut när en stukad Jonathan Quick lämnade kassen efter Vancouvers fjärde mål.

Det blev dock en lagom lustig upplevelse, då ett hemmalag i medvind bara fortsatte pumpa på i Kings-zonen. Efter två snabba mål i baken fick svensken, förnedrande nog, kliva ut i båset igen.

FAKTA

MATCHFAKTA

Vancouver–Los Angeles 7–2 (2–1, 2–0, 3–1)

Vancouver: Steve Bernier 2, Mikael Samuelsson 2 (7) (Henrik Sedin 1, Daniel Sedin 1), Alexander Edler (1), Daniel Sedin (3) (Samuelsson, Henrik Sedin), Pavol Demitra. Målvakt: Roberto Luongo 92,3 procent.

Los Angeles: Michal Handzus, Fredrik Modin (3). Målvakter: Jonathan Quick 80,8 procent, Erik Ersberg 50,0 procent.

Publik: 18 810.

Vancouver leder med 3–2 i matcher.