Holmström i huvudrollen när Detroit vann i natt

Har slagläge mot Phoenix

HOCKEY

WASHINGTON. Det tog ett tag, men nu har Tomas Holmström hittat slutspelsformen också.

Det var ”Homer” som sent i natt, med ett mål och en assist, såg till att Detroit skaffade sig slagläge i serien mot Phoenix.

– Han har köttat bra framför målet hela tiden, så det var riktigt skönt att se att han äntligen fick utdelningen, säger Niklas Kronwall till Sportbladet efter 4-1-segern.

Foto: AP
Holmström efter 2–1-målet.

Efter den fina grundserieavlutningen har många förvånats över hur motigt Tomas Holmström haft i slutspelsserien mot Phoenix, och hur lite han producerat.

Som en vulkan

Men i natt exploderade den 37-årige norrlänningen alltså, som en isländsk vulkan.

När matchen stod och vägde som mest, vid ställningen 1-1 i mitten av tredje, var det ”Homer” som från den sedvanliga positionen framför Ilia Bryzgalov vräkte sig fram och stötte in returen på ett Nicklas Lidström-skott.

Och bara en dryg minut senare slog han den mer eller mindre geniala passningen till det backhandmål med vilket Pavel Dastyuk definitivt punkterade matchen.

”Har köttat bra”

– Tomas har köttat bra framför målet hela serien, så det var riktigt skönt att se att han äntligen fick utdelning. Det kommer vi få nytta av, säger Niklas Kronwall, som själv stod för en assist.

– Hela den kedjan, med Tomas, Datsyuk och ”Frasse” var het på slutet. Det hände väldigt mycket när de var inne.. Och det får man vara tacksam för, det är betydligt skönare att leda serien med 3-2 än tvärtom.

Innan slutsignalen gick hann Henrik Zetterberg sätta sitt sjätte slutspelsmål i tom kasse också och nu har Detroit alltså läge att avgöra serien hemma i Joe Louis Arena.

”Fjärde segern svårast”

Den missar de rutinerade ex-mästarna knappast.

– Nja, varnar Kronwall, som den gamla klyschan säger: Fjärde segern är svårast att bärga. Vi måste spela bra i 60 minuter och det tycker jag inte riktigt att vi gjort ännu. Dom spelar bra, ger man dem minsta chans är det kört.

Den sjätte, eventuellt avgörande matchen spelas på söndag, 20.00 svensk tid.

FAKTA

MATCHFAKTA

Phoenix–Detroit 1–4 (0–1, 1–0, 0–3)

Phoenix: Ed Jovanovski. Målvakt: Ilja Bryzgalov 89,3 procent.

Detroit: Drew Miller (Niklas Kronwall), Tomas Holmström (2) (Nicklas Lidström), Pavel Datsiuk (Johan Franzén, Holmström), Henrik Zetterberg (6). Målvakt: Jimmy Howard 96,8 procent.

Publik: 17 458.

Detroit leder med 3–2 i matcher.