Tackade HV för målet

Hjalmarsson: Visst fick jag energi hemifrån

HOCKEY

NEW YORK. Niklas Hjalmarsson hörde att kompisarna hemma i HV71 hade vunnit SM-guld.

Då blev han så glad att han gjorde NHL-karriärens första slutspelsmål.

– Visst fick jag lite ­energi hemifrån. Det var fantastiskt att de kunde vinna, säger den 22-årige backstjärnan efter Chicagos dramatiska sudden death-seger mot Nashville.

Det var i HV 71 supertalangen Niklas Hjalmarsson – port­rätterad i Sportbladet i går – spelade innan han för tre år sedan flyttade till nordamerika.

Och hjärtat klappar fortfarande för Jönköpingsklubben.

– Ja, det är klart. HV är laget. Så jag har följt SM-finalen väldigt noga, berättar han.

”Fantastiskt”

Nyheten om hur det hade gått i Stockholm var följaktligen bästa tänkbara uppladdning inför Chicagos sjätte match mot Nashville hemma i United Center igår kväll, svensk tid.

– Ja, det var otroligt roligt. Fantastiskt. Och så starkt gjort. Jag tycker att de imponerade, jublar han.

Faktum är att ”Yellbear” – som han kallas av lagkamraterna – blev så glad att han 14.53 in i första perioden smackade in NHL-karriärens första slutspelsmål.

– Visst, fick jag energi hemifrån. Ett SM-guld är stort. Men det var roligt för egen del att få göra ett mål och för en gångs skull bidra lite offensivt också, säger han.

Hjalles mål innebar att Hawks gick upp i 2-1-ledning, men Nashville hann vända och såg länge ut att gå mot 4-3-seger. Men 14 sekunder före full tid kvitterade Patrick Kane – och sedan avgjorde Marian Hossa i sudden death.

Galen stämning

– Det blev en jäkla match och jag trodde nästan det var kört ett tag, det kändes tungt. Men desto skönare var det att se att vi kunde både kvittera och sen avgöra. Otroligt faktiskt, säger ”Yellbear och fortsätter:

– Stämningen i hallen var helt galen. När det är som värst här tror jag United Center har högsta ljudvolymen i hela ligan. Det går inte att prata, man hör ingenting.

Nu har favoriterna Blackhawks möjlighet att avgöra i nästa match, i Nashville – och det vill de gärna.

– Ja, det finns ingen anledning att dra ut på det här. Men de blir svårt, Nashville är tunga och ger sig aldrig. Man får inte underskatta dem, det är det vi gjort vid några tillfällen och det har straffat sig direkt, säger han.

FAKTA

MATCHFAKTA

Chicago–Nashville 5–4 (2–1, 1–1, 1–2, 1–0)

Chicago: Andrew Ladd, Niklas Hjalmarsson (1), Tomas Kopecky (Hjalmarsson), Patrick Kane, Marian Hossa. Målvakt: Antti Niemi 81,0 procent.

Nashville: Martin Erat 2, David Legwand, Joel Ward. Målvakt: Pekka Rinne 84,4 procent.

Publik: 22 115.

ARTIKELN HANDLAR OM