Hjälte i natt

Daniel Sedin sköt Vancouver vidare till andra slutspelsomgången

HOCKEY

NEW YORK. Nattens Stanley Cup-hjälte heter Daniel Sedin.

Han sköt Vancouver till andra slutspelsomgången i Los Angeles.

– Väldigt skönt att vi kunde avgöra redan i den här matchen. Nu får vi några extra dagars välbehövlig vila, säger ”Danne” till Sportbladet efter 4-2-segern.

Foto: REUTERS
Daniel Sedin sköt sitt Vancouver vidare.

Det har handlat mycket om Henrik Sedin den här säsongen. Av lätt förklarliga skäl – han gick ju, som blott andre svensk i historien, och vann poängligan.

Men när Vancouver i natt avslutade Los Angeles Kings säsong var det alltså tvillingbrorsan Daniel som spelade huvudrollen.

”Riktigt skön känsla...”

Först stod han för den eminenta passningen till Kevin Bieksas viktiga 2-2-kvittering i början av tredje perioden.

Och dryga två minuter före slutsignalen sprätte han själv i den matchavgörande returen på duktige keepern Jonathan Quick

– ”Henke slog en bra passning till ”Micke” (Samuelsson) och han sköt, men jag tror klubban gick av så det blev lite konstigt och så kom returen ut till mig . Den nöp jag till på och pucken gick in vid stolpen, berättar matchhjälten när vi når honom på telefon i Los Angeles-kvällen.

– Det var en riktigt skön känsla att se den gå in. Bara två minuter återstod, då det kändes som vi hade chansen att vinna.

Hyllar Luongo

Jodå, innan slutsignalen gick hann Alexandre Burrows sätta fyran i tom kasse också.

Det betyder att Vancouver vinner serien mot Los Angeles med sammanlagt 4-2.

– I dag var det lite segt i början, Luongo spelade riktigt bra och höll oss väl kvar i matchen de två första perioderna, säger Daniel.

– Sedan fick vi den tidiga kvitteringen i början av tredje och därefter tycker jag det kändes som att vi tog över.

Nu väntar antigen Chicago, Detroit eller Phoenix i nästa omgående – beroende på hur de två återstående serierna i västra konferensen slutar.

”Skönt att slippa sjundematch”

Vilket motstånd Daniel Sedin skulle föredra framgår inte, han är bara glad över att Vancouver slipper spela en sjunde avgörande hemma i GM Place.

– Ja, det var väldigt skönt att vi kunde stänga serien nu. Sjundematcher...då tycker jag det känns som att det är fifty-fifty, säger han med en lätt rysning.

– Det här innebär också att vi får några extra dagars vila och det ska bli verkligt skönt. Det är viktigt att få ett uppehåll när man är mitt uppe i slutspelet. Tvingas man sju matcher i varje serie, då orkar man inte.

FAKTA

MATCHFAKTA

Los Angeles–Vancouver 2–4 (1–0, 1–1, 0–3)

Los Angeles: Alexander Frolov, Drew Doughty. Målvakt: Jonathan Quick 85,7 procent. Vancouver: Steve Bernier (Alexander Edler), Kevin Bieksa (Daniel Sedin, Mikael Samuelsson), Daniel Sedin (4, Samuelsson, Henrik Sedin), Alexandre Burrows. Målvakt: Roberto Luongo 93,8 procent: Publik: 18 287.

Vancouver vidare med 4–2 i matcher.