”Lidas” firade 40 – med säsongens bästa match

Gjorde två mål och en assist i ödesmatchen mot Phoenix

HOCKEY

NEW YORK. Idag fyller Nicklas Lidström 40 år.

Det firade han grundligt redan i natt.

Legendaren från Skogsbo gjorde två mål och spelade fram till ett när hans Detroit krossade Phoenix i den avgörande Game 7-thrillern i Jobing-com Arena.

– Ja, det här var ju en alldeles utmärkt 40-årspresent. Roligast är att vi spelade så bra. Nu ska det bli skoj att möta, säger ”Lidas” till Sportbladet efter 6-1-segern.

Foto: AFP GETTY IMAGES

Unga, hungriga Phoenix Coyotes har pressat det betydligt mer ärrade Red Wings hårt i hela första slutspelsronden och tvingade dem alltså ända till en sjunde avgörande ute i Arizona-öknen.

Men i natt var det aldrig något snack om hur det skulle gå.

När det verkligen behövdes, då samlade sig Detroit till en riktigt formidabel insats och körde över sin orutinerade motståndare med 6-1.

”Utmärkt powerplay”

– Ja, idag var vi bra i 60 minuter, instämmer alldeles nyblivne 40-åringen Nicklas Lidström när vi talar med honom efter slutsignalen.

– Framförallt hade vi en lyckad andraperiod och det var skönt för tidigare har vi haft problem då. Men nu funkade till exempel powerplay utmärkt och så lyckades vi döda ett långt tre-mot-läge. Där avgjordes nog matchen.

I enlighet med den klassiska klichén såg också de bästa spelarna till att vara som bäst när det verkligen gällde.

Henrik Zetterberg (tre assist) och Pavel Datsyuk (två mål) höll i princip show på isen och just Nicklas Lidström gjorde sin kanske bästa match på hela säsongen, vilket resulterade i två mål och en assist.

– Jo, det kändes bra för egen del redan fån start och båda våra förstakedjor var riktigt heta, säger han.

Lidas kan få överraskning...

Att ”Lidas” hörde till matchens hjältar passade alldeles särskilt bra. Han går som sagt och fyller jämnt i dag. 40 friska år.

– Det är såklart kul att få fylla år och fira med en sån här match. Segern känns som en alldeles utmärkt 40-årspresent, konstaterar han.

Så mycket mer firande väntar sig den legendariske backstjärnan dock inte på bemärkelsedagen.

– Nej, vi flyger direkt till San Jose och lägger oss där och inväntar nästa match nu. Så det blir nog lugnt, även om man aldrig kan lita på de här lagkamraterna. Risken finns att de hittar på någon överraskning...

I San Jose väntar alltså nästa slutspelsmotståndare: Seriesegrarna i väst, San Jose Sharks

– Det blir en verklig utmaning. Det är ett bra lag som lyckades vända sin serie mot Colorado och säkert är riktigt på gång. Men jag ser fram emot serien och har gott hopp om att vi ska lyckas, särskilt som vi lyckades vinna tre bortamatcher i den här serien. Det blir ofta avgörande i slutspelet, säger ”Lidas”.

Serien mellan Detroit och San Jose inleds antigen på torsdag eller fredag.

Fölljande sju lag är nu klara för kvartsfinal i Stanley Cup.

West: San Jose, Chicago, Vancouver, Detroit.

East: Philadelphia, Boston, Pittsburgh.

I natt, 01.00, spelas avgörande matchen mellan Washington–Montreal.

FAKTA

Phoenix–Detroit 1–6 (0–0, 1–4, 0–2)

Åttondelsfinal 7 i bäst av 7

Phoenix: Vernon Fiddler. Målvakt Ilja Bryzgalov 88 procent. Detroit: Pavel Datsiuk 2 (Nicklas Lidström 1, Henrik Zetterberg 1), Lidström 2 (3) (Zetterberg 1, Johan Franzén 1), Brad Stuart, Todd Bertuzzi (Zetterberg). Målvakt Jimmy Howard 97 procent.

Publik: 17 543.

Detroit vidare med 4–3 i matcher.