Chicago vann grinig final

Har kopplat greppet med 2-0 i matcher

HOCKEY

CHICAGO. Finske målvakten Antti Niemi hittade sig själv igen.

Därför kunde Chicago vinna även den andra, betydligt tätare finalen mot Philadelphia – med 2-1.

Nu väntar den särskilda Hawks-specialitet som går under namnet bortamatcher.

– Ja, hittills har vi trivts bra på bortais och jag ser verkligen fram emot att få komma till Philadelphia och försöka sno några matcher, säger svenske backen Niklas Hjalmarsson till Sportbladet.

Efter den häpnadsväckande urladdningen i första matchen följde, inte helt oväntat, en betydligt mer normal final mellan Chicago och Philadelphia i natt.

Det var tätt, trångt, grinigt och målsnålt.

– Ja, säger Niklas Hjalmarsson när vi träffar honom i omklädningsrummet efter slutsignalen, det här var som det brukar vara och det var så vi tänkte att det skulle bli också.

Tillställningen avgjordes under ett tidsspann av 28 sekunder i slutet av första perioden.

Först kämpade Marian Hossa, isens bäste spelare, in 1-0 – och i bytet efter dammade Ben Eager in ett skott på en något passiv Michael Leighton.

– Gött att se. En sån som Hossa jobbar oerhört hårt hela tiden, så man önskar honom verkligen framgång, säger Hjalmarsson.

Gagne reducerade

Simon Gagne lyckades visserligen reducera i ett powerplay i början av tredje perioden och sedan iscensatte Flyers en svettig press i Hawks-zonen.

Men då klev nattens främste hemmahjälte ut på scenen – finländske målvakten Antti Niemi. Han var svårt ifrågasatt efter den första matchen, men spelade i natt lika briljant som tidigare under slutspelet.

– Det blev lite svettigt där på slutet, säger Niklas Hjalmarsson,

– Men Antti var verkligen helt fantastisk, som han varit hela tiden, men till skillnad från senast fick han bra hjälp av oss backar den här gången.

”Hammer” var själv inne på isen under den sista, gastkramande minuten och njöt i fulla drag.

– Ja, när det gäller som mest, då tycker jag det är som allra roligast att spela, konstaterar han.

Nu flyttar serien till Wachovia Center i Philadelphia – och den 22-årige smålänningen säger att han redan längtar till match 3..

Vilket inte är konstigt.

Bra på bortais

Chicago har sju raka segrar ”On the road” .

– Ja, vi har hittills trivts bra på bortais och jag ser verkligen fram emot att få komma ner dit och försöka sno några matcher, säger Niklas.

– Samtidigt försöker vi låta bli att tänka på det som varit och på att vi leder med 2-0. Det betyder ingenting, vi ska bara koncentrera oss på nästa match.

Flyers, å sin sida, försöker dock tänka tillbaka på att de varit i värre knipor tidigare under slutspelet.

– Det känns surt att ligga under, men vi var inte långt ifrån att slå dem ikväll och jag är övertygad om att vi kan vända på det här. Vi är ett bra hemmalag, säger finländske forwarden Ville Leino till Sportbladet.

FAKTA

Chicago–Philadelphia 2–1 (0–0, 2–0, 0–1)

Final 2 i bäst av 7

Chicago: Marian Hossa, Ben Eager. Målvakt: Antti Niemi 97,0 procent. Philadelphia: Simon Gagne. Målvakt: Michael Leighton 92,3 procent.

Publik: 22 275.

Chicago leder med 2–0 i matcher.

ARTIKELN HANDLAR OM