Chicago en match från bucklan

Hjalmarsson firade födelsedag med 7–4-seger mot Flyers

Foto: GETTY IMAGES/AP
HOCKEY

CHICAGO. Så ska ett födelsedagsparty se ut.

Svenske Chicago-backen Niklas Hjalmarsson firade i natt sin 23-årsdag genom att skaffa sig slagläge i Stanley Cup-finalen.

– Det här var det enda jag önskade mig. Nu ska vi vinna alltihop, det är det enda som gäller, säger smålänningen efter 7-4-segern mot ett något taget Philadelphia.

Ja, nu har Chicago Blackhawks 15 segrar i årets slutspel.

Tar dom en till har dom 16 – den magiska siffran som innebär Stanley Cup-triumf.

Och ett är säkert:

Kan bli 27:e svensk

Spelar de lika bra som i natt, och dominerar Philadelphia lika fullständigt, då blir ”Hammer” Hjalmarsson den 27:e svensken i historien att lyfta Stanley Cup-bucklan redan på onsdag.

– Mm, vi gjorde helt klart vår bästa match i den här serien, jag tycker det var klasskillnad, säger den nyblivne 23-åringen från lilla Russnäs utanför Eksjö när vi träffar honom i omklädningsrummet efter slutsignalen.

– Det känns som att vi har en nivå som ingen annan kan mäta sig med och när vi når upp till den vinner vi nästa match. Ikväll gjorde vi det för första gången i den här serien. Alla spelade på topp.

Föreföll tagna

Och dom gjorde det från start. Det kändes som att pucken inte var ute ur Flyers zon en enda gång under de inledande tio minuterna och gästerna föreföll tagna på den så kallade sängen.

– Ja, vi har ju inte spelat så här tidigare i serien och det kändes som att de blev lite chockade när vi kom ut i ett så ruggigt högt tempo, säger Hjalmarsson.

Finländske sensationsmannen Ville Leino, noterad för tre nya assist i natt, håller inte riktigt med.

– Vi var beredda, men kanske FÖR beredda. Det kändes nervöst i början, säger han.

– Och sedan rann det iväg.

Underpresterade

Det gjorde det, ja – och det berodde inte bara på att Chicago spelade som i trance. Det fanns några i det nyss så tvärsäkra manskapet från Broad Street som underpresterade å det grövsta. Michael Leighton var till exempel återigen så iskall i kassen att han blev utbytt i första pausen – och Chris Pronger, tidigare slutspelsseriens dominant, hade en katastrofal kväll.

Minus fem i plus/minus-statistiken är en brutal siffra...

– Men det var inte bara hans fel. Ingen var bra idag, muttrar coachen Peter Laviolette.

Även Niklas Hjalmarsson tar Pronger i försvar.

– Han är ändå väldigt bra...utöver Duncan Keith vet jag inte om det finns någon större back. Men han spelar 30 minuter per match, till slut blir man trött, säger han.

Hjalmarssons sköna revansch

Själv fick ”Hammer” en skön revansch efter dubbel-debaclet i Wachovia Center

– Ja, för mig personligen känns det väldigt gott att få göra en så pass bra match efter det som hände där nere, konstaterar han.

Nu ska Hawks alltså åka tillbaka till Philly och försöka bärga bucklan natten till torsdag.

– Vi vill absolut vinna alltihop nu, det är det enda som gäller. Och vi har gott hopp. Vi var inte särskilt långt ifrån i de två matcherna där nere. Så om vi spelar som idag och samtidigt tajtar till bättre bakåt, för de fick kanske göra lite för många ikväll, då kan vi vinna, säger Niklas.

FAKTA

MATCHFAKTA

Chicago–Philadelphia 7–4 (3–0, 2–2, 2–2)

Chicago: Dustin Byfuglien 2, Brent Seabrook, Dave Bolland, Kris Versteeg, Patrick Kane, Patrick Sharp. Målvakt: Antti Niemi 85,2 procent.

Philadelphia: Scott Hartnell, Kimmo Timmonen, James van Riemsdyk, Simon Gagne. Målvakter: Brian Boucher 78,6 procent, Michael Leighton 76,9 procent.

Publik: 22 305.

Chicago leder med 3–2 i matcher

ARTIKELN HANDLAR OM