Sharks kastar ut Nabokov

Målvakten får inte förnyat kontrakt

HOCKEY

Toppmålvakten Evgeni Nabokov ville stanna i San José Sharks.

Men ledningen tycker att keepern är för dyr – och har beslutat att inte förlänga hans avtal.

Svenske backen Niclas Wallin lär dock erbjudas ett nytt kontrakt.

Foto: AP

Nabokov, 34, tjänade sex miljoner dollar eller nästan 50 miljoner svenska kronor under sitt sista kontraktsår med Sharks. Pengar som San José Sharks nu vill investera i löner till andra spelare. Därmed är en tioårig framgångssaga slut.

En trend med billiga målvakter

– Han har varit strålande för oss, och haft en stor del i vår framgång. Jag har stor respekt för honom som spelare, människa och lagkamrat, säger general managern Doug Wilson enligt AP.

Nu hoppas Sharks klubbledning att Nabokov kan ersättas med en billigare men lika bra målvakt. Och Wilson pekar på Chicago som exempel, vilka vann Stanley Cup med Antti Niemi i kassen. En spelare som ”bara” lyfte en årslön på 827 000 dollar den gångna säsongen.

– Det har varit trenden i ligan de senaste åren, att inte satsa lika mycket pengar på just den positionen.

Vill behålla Wallin

Sharks kommer nu att jaga en rutinerad keeper som komplement till tysken Thomas Greiss och farmarlagsspelaren Alex Stalock. Målvakter i NHL som kan komma att bli intressanta för San José om de blir så kallade unrestricted free agents är bland andra Marty Turco, Chris Mason, Michael Leighton och José Theodore.

Nabokov får alltså inte stanna. Ljusare ser det ut för Niclas Wallin, som står utan kontrakt men som klubben enligt AP vill behålla. Även forwardsstjärnan Patrick Marleau och Scott Nichol och Manny Malhotra kommer att erbjudas nya kontrakt.