”Gjorde så det var lugnt och fint på isen”

Samuelsson hyllar Probert

HOCKEY

Ulf Samulesson säger att han blev ”chockad” är han fick höra omlegendaren Bob Proberts tragiska bortgång.

Svensken mötte själv kanadensaren flera gånger i NHL.

– Det är skrämmande att se sådana här grejer hända. Han var ju ett år yngre än mig, säger Samuelsson till Sportbladet.

Bob Probert kollapsade under en båttur på måndagen och avled 45 år gammal. Gamle NHL-kollegan Ulf Samuelsson befinner sig i Sverige och fick dödsbeskedet via sms.

”Ville gärna låta honom vara”

– Jag blev chockad. Det är skrämmande att se sådana här grejer hända. Han var ju ett år yngre än mig. Det var en bra kille, säger Samuelsson.

Svensken var själv känd som en ”tuffing” och minns en rejäl fight med Probert.

– Man ville gärna låta honom vara men han jagade ifatt mig någon gång och tyckte att jag skulle lugna ner mig. Men jag var inte så duktigt på att lyssna på sånt. Vi hade bara en fight men jag kommer ihåg en höger, en vänster och när jag började närma mig isen en höger till. Det var inte så långt.

Probert är kanske inte av de mest kända spelarna i Sverige men var en av ligans största stjärnor i Nordamerika där publiken älskade kanadensarens stenhårda spelstil.

”Var väldigt populär”

– Hans jobb var att skydda stjärnorna och han var en av de bästa på att göra det. Folk gillade ju sådana grejer här och där så han var väldigt populär. Han var ju rankad som den kanske bäste ”heavyweightern” på sin tid.

Många av hockeyns slagskämpar får väldigt dåligt rykte utanför sporten. Men Samuelsson säger att Probert och de andra ”poliserna” fyllde en väldigt viktig roll i spelet.

– Han var en klassisk polis på den tiden när det verkligen behövdes poliser. Han gjorde så att det var lugnt och fint på isen. Sedan var han dessutom skaplig på att åka skridskor så han fick in många bra tacklingar också.

FAKTA

Hyllas av legendarna:

"Bob brukade sätta sig före matcherna och titta på laguppställningen och välja ut vem som skulle slåss först och om målvakten skulle vara säker eller inte. Det var skönt att gå ut på isen och veta att han backade upp mig och att jag backade upp honom. Han var som en bror jag aldrig hade."

Joey Kocur, i Canadian Press, den andra halvan av "Bruise Brothers" i Detroit.

"Bob var en kille som startade som en renodlad slagskämpe och utvecklades till en riktig spelare. Han var mer än bara en tuffing."

Tidigare Torontokaptenen Wendel Clark för Canadian Press.

"När bad honom om en fajt för första gången hörde jag orden komma ut ur hans mun och tänkte: 'Herregud, jag är körd'. Han sa 'Inga problem'. De släppte pucken och vi bara körde."

Slagskämpen Jody Shelley om sitt första möte med Probert för tidningen Columbus Dispatch.

"Jag har sett alla och ingen var tuffare än honom".

Don Cherry, i Canadian Press, hockeyexpert för CBC.