NHL-stjärnorna går till domstol

”Vet inte riktigt vad som kommer hända”

HOCKEY

Fabian Brunnström och Anton Strålman drar sina NHL-klubbar till skiljedomstol sedan löneförhandlingarna parterna emellan stannat.

23-årige Strålman ställs nu emot sin egna klubb Columbus i domstolen.

– Vi får se hur det går men som det är just nu står samtalen helt still, säger Strålman till Sportbladet.

Foto: BILDBYRÅN
Anton Strålman.

Anton Strålmans kontrakt med Columbus har gått ut och parterna har inte kunnat nåt en ny överenskommelse. Nu utnyttjar svensken möjligheten att låta en skiljedomstol bestämma lönen i hans nya avtal.

”Blir som en rättegång”

Parterna kommer att argumentera för vad de tycker är en rimlig lön. Sedan bestämmer domstolen vad 23-åringen har rätt till, en summa klubben måste betala om de inte vill avsäga sig rätten till spelaren.

– Det blir som en liten rättegång där vi är olika parter men det är inga hard feelings. Jag tycker att det är bra att det finns eftersom det är en trygghet för spelarna. När du är restricted free agent har man inte så mycket att säga till om men det här gör att man inte bara behöver acceptera det man får.

Jämförs med andra spelare

Förhören kommer att hållas i Toronto mellan den 20 juli och 4 augusti. Strålmans agenter jobbar nu hårt med att sammanställa statistik och löner på jämförbara spelare med svenskan för att på så sätt argumentera för en högre ersättning.

– Båda kommer jämföra mig med andra spelare och det ska bli intressant vilka klubben väljer och se vad vi kommer upp med. Men jag är inte så insatt i hur det gått för andra spelare som gjort det här och vet inte riktigt vad jag ska vänta mig. Men jag hoppas givetvis att det landar i närheten av vad vi vill ha.

Även Dallas Stars Fabian Brunnström kommer att möta sin klubb i domstolen.

FAKTA

NHL-SVENSKAR UTAN KONTRAKT:

Nicklas Bergfors, Atlanta Thrashers

Värvades nyligen till Atlanta från New Jersey i jätteaffären kring superstjärnan Ilya Kovalchuk. Klubben har tidigare uttalat sig om att de vill skriva kontrakt med Bergfors.

Anders Eriksson, New York Rangers

32-åringen hade ett tufft fjolår med spel i AHL men fick avsluta med åtta matcher för New York Rangers. Framtiden är oklar.

Kim Johnsson, Chicago Blackhawks

Ådrog sig ytterligare en hjärnskakning i mars. Hälsan är ett frågetecken och hans agent har tidigare uttalat sig om att svensken vill bli frisk innan han bestämmer om och var han ska spela hockey i vinter.

Niklas Hjalmarsson, Chicago Blackhawks

Klubben har erbjudit Hjalmarsson en löneökning på tio procent och behåller därmed rättigheterna till svensken. Förhandlingar om ett nytt kontrakt pågår.

Fabian Brunnström, Dallas Stars

Har dragit sin klubb Dallas till skiljedomstol för att bestämma lönen.

Nicklas Grossman, Dallas Stars

Kontraktet 25-åringen signerade för två år sedan har gått ut. Var mer eller mindre ordinarie i Dallas förra året med 71 matcher under säsongen och klubben uppges jobba på en förlängning.

Andreas Lilja, Detroit Red Wings

Detroit vill förlänga men Lilja vill ha mer speltid och tvekar.

Robert Nilsson, Edmonton Oilers

Köptes ut från sitt kontrakt med Edmonton. NHL är förstavalet men det finns intresse från KHL.

Fredrik Modin, Los Angeles Kings

Lämnade Columbus för Los Angeles under säsongen. Skadeförföljd.

Patric Hörnqvist, Nashville Predators

Nashville vill behålla svensken och sade i förra veckan att de fortfarande har gott hopp om att lyckas.

Daniel Rahimi, San Jose Sharks

Luleå uppges rycka i backen och det kan bli en ny säsong i Sverige.

Sammanställning: Patrik Sjögren

ARTIKELN HANDLAR OM