Mikko Koivu skrev på 360-miljonerskontrakt

”Han kan vara den bäste som någonsin spelat i Minnesota”

HOCKEY

Minnesotafansen kan andas ut.

Klubbens stjärna Mikko Koivu, 27, förlänger – med sju år.

På torsdagen kom parterna överens om ett nytt avtal värt 360 miljoner kronor.

Foto: AP

Förra sommaren tvingades Minnesota vinka vindsnabbe Marian Gaborik farväl då slovaken blev free agent och skrev på ett lukrativt femårskontrakt med New York Rangers.

För att förhindra att klubbens andre store stjärna skulle hamna i ett liknande läge nästa sommar valde Minnesotaledningen att redan nu öppna lädret – och det rejält.

”Monumental affär"

Koivus kontraktsförlängning är på maffiga sju år och värt drygt 47 miljoner dollar, motsvarande 360 miljoner kronor.

– Han kan vara den bäste som någonsin spelat i Minnesota, säger general managern Chuck Fletcher, som kallade överenskommelsen "monumental" och "historisk".

Mångsidige Koivu blev permanentad som lagets kapten i oktober förra året. Han är klubbens bäste spelare offensivt – såväl som defensivt. Den gångna säsongen noterades han för 22 mål och 49 assist.

"Jag är en lycklig kille"

– Hur många centrar är egentligen bättre, frågar sig Fletcher, som nu vill bygga ett mästarlag kring finländaren:

– Han är en vinnartyp som bryr sig. Som bryr sig om sina lagkamrater och som vill göra en skillnad ute på isen...

Koivu själv intervjuades av lokalpressen efter att affären blev klar och sade enligt ESPN att han är en "lycklig kille" och att han ser fram emot att "hedra kontraktet".

Sakus bror

Mikko, som är Saku Koivus bror, var Minnesotas första draftval 2001 (gick som sjätte spelare totalt) och har spelat i organisationen sedan flytten till Nordamerika 2004.

Natten mot fredagen svensk tid meddelade Minnesota att man även förlängt kontraktet med målvakten Anton Khudobin, 24, som tävlar om platsen mellan stolparna med Niklas Bäckström och Josh Harding.