Kovaltjuks drömkontrakt med svensklaget

Tjänar 700 miljoner kronor i New Jersey

HOCKEY

Ilja Kovaltjuks nya kontrakt med New Jersey gör honom rik som ett troll.

Den ryske skarpskytten tjänar 700 miljoner kronor de kommande 17 åren.

– Han är väldigt lycklig, säger agenten Jay Grossmann till AP.

Foto: AP

På måndagen bestämde sig Kovaltjuk för att köra vidare i New Jersey, som nu har ett minst sagt slagkraftigt lag till nästa säsong.

– Självklart är målet att vinna Stanley Cup. Om han inte trodde att det fanns en möjlighet att göra det så skulle han inte ha gått dit, säger Grossmann.

Sedan tidigare har bland annat svenskarna Henrik Tallinder och Johan Hedberg hämtats, samt stjärncentern Jason Arnott.

80 miljoner om året

Men ingen kostar klubben lika mycket som Kovaltjuk. Ryssen, som gjort över 40 mål sex säsonger i följd, har skrivt på ett 17-årskontrakt som kommer att ge honom drygt 700 miljoner kronor.

De två kommande säsongerna tjänar han 40 miljoner kronor om året, följt av en fördubbling av lönen de fem följande säsongerna.

Därefter sjunker lönen de sista tio åren på mastodontkontraktet, de sista fem åren lyfter han ”bara” 3 500 000 kronor om året.

Kovaltjuk ser nu till att ge en redan stjärnspäckad anfallsuppsättning ytterligare glans.

Lagkompis med Tedenby

Nämnde Arnott, Patrik Elias, Jamie Langenbrunner och Zach Parise står högt i rang i NHL, och den sistnämnde tror att Kovaltjuk kommer att visa sig från sin bästa sida den kommande säsongen, när han nu får göra en full säsong med laget.

– Det kommer att göra stor skillnad. Om du kastas in mitt under säsongen kan det bli tufft nu när du har vant dig vid vissa situationer, säger han.

Anfallsuppsättningen kan också komma att kompletteras av svenska talangerna Mattias Tedenby och Jacob Josefson, som uppges ha gjort bra ifrån sig på sommarens camp.