NHL: Ilja Kovaltjuks kontrakt är ogiltigt

HOCKEY

NHL underkänner Ilja Kovaltjuks 17-årskontrakt med New Jersey Devils.

Det meddelade ligan genom ett uttalande från vicekommisionären Bill Daly i dag.

Beslutet kan överklagas av spelarfacket.

Foto: ap
Ilja Kovaltjuk.

Beskedet kommer bara en dag efter att en leende Kovaltjuk och New Jersey presenterade uppgörelsen mellan dem på en presskonferens. Kontraktet skulle ge Kovaltjuk 102 miljoner dollar, drygt 745 miljoner kronor, utslaget på kontraktsperioden. Nu underkänner NHL uppgörelsen eftersom ett antal år på slutet av kontraktet har lagts till för att minska inverkan på lönetaket som klubbarna måste hålla sig till. Kovaltjuk skulle tjäna nästan hela summan under de första 11 åren, 720 miljoner kronor.

Enligt källor till nyhetsbyrån AP har den amerikanska hockeyligan slagit fast att varken New Jersey eller Kovaltjuk tror att han kommer att spela de sista åren av kontraktet. Ryssen skulle vara 44 år gammal 2026/2027, den sista säsongen i uppgörelsen.

Kan överklagas

Enligt AP har spelarfacket fem arbetsdagar på sig att eventuellt överklaga beslutet för Kovaltjuks del. Om det inte sker anses kontraktet ogiltigt. Om en överklagan kommer in hanteras fallet av en skiljedomare som får 48 timmar på sig.

Skulle kontraktet förklaras ogiltigt blir Kovaltjuk återigen free agent.

Varken Kovaltjuk, hans agent eller New Jersey har kommenterat uppgifterna.

Hela uttalandet från NHL:

”Kontraktet har förkastats av ligan som ett kringgående av kollektivavtalet. Enligt kollektivavtalet utlöser förkastandet ett antal möjliga nästa steg som kan väljas av antingen NHLPA (spelarfacket), spelaren (Kovaltjuk) eller klubben (New Jersey). Under tiden får spelaren inte spela enligt kontraktets villkor, inte heller åtnjuter han några rättigheter eller förmåner som tillhandahålls genom kontraktet. Ligan kommer inte att ge några ytterligare kommentarer i det här ärendet i väntan på ytterligare utveckling.”

FAKTA

Andra långa kontrakt i NHL

Aleksandr Ovetjkin skrev 2008 på ett 13-årskontrakt med Washington Capitals till ett värde av 124 miljoner dollar, drygt 900 miljoner kronor.

Rick DiPietro skrev på för 15 år med New York Islanders 2006. Kontraktets värde var 67,5 miljoner dollar, nästan 500 miljoner kronor.