Backlund väntas få nyckelroll i Calgary

Får spela i någon av de två första femmorna

HOCKEY

Calgarys Mikael Backlund kan komma att växa ut till en av de bästa svenska centrarna i NHL kommande säsong.

Den kanadensiska organisation väntas använda 21-åringen i någon av de två första kedjorna och den svenske VM-bronsmedaljören har stor chans att få sitt stora genombrott i ligan.

Victor Hedman och Mikael Backlund kämpar om pucken.

Västerås-sonen Backlund kom in i VM-laget i våras som lite av en doldis för den breda hockeypubliken.

Mycket talar för att den bilden är ett minne blott den kommande säsongen.

Calgarys general manager Darryl Sutter har talat om att använda centern i någon av de två första femmorna, något han även fick prova på under förra säsongen.

Gläds av sin roll

– Självklart blir jag glad över att höra det, men det är upp till mig. Jag måste spela väldigt bra och prestera på campen. Det är det jag försöker göra. Men det är bra att veta att coacherna och general managern vill att jag ska spela där, säger han till klubbens hemsida.

Den förra säsongen åkte Backlund fram och tillbaka till farmarlaget Abbotsford, men den här säsongen blir det något helt annat än de 23 NHL-matcherna då.

Backlund får leva med att ha en del krav och förväntningar på sig, något som Sutter inte tror ska bli några problem.

Kan få spela med Iginla

– Han inser vad pressen innebär och väldigt få grabbar har det inom sig så att de kan stiga fram vid rätt tillfälle. Men Mikael har visat att han kan göra det.

I höst lär han Backlund få spela tillsammans med någon eller några av Jarome Iginla, Alex Tanguay, René Bourque och Niklas Hagman.

Med andra ord: alla möjligheter att själv göra sig ett namn i både NHL och Sverige.