”I början nöp jag mig i armen”

Victor Hedman om året i NHL och att hänga med världsstjärnor

Foto: ROBIN NORDLUND
Blickar framåt Victor Hedman tycker att hans Tampa Bay Lightning har fått ett jättelyft under sommaren. Han hoppas att klubben nu ska kunna bryta den ­negativa trenden med missat slutspel tre säsonger i följd.
HOCKEY

ÖRNSKÖLDSVIK. I fjol skrev han historia som tidernas yngsta NHL-svensk.

Men säsongen slutade ändå i besvikelse när Tampa Bay missade slutspel.

I år hoppas Victor Hedman att ett nyrenoverat lagbygge ska ta sig dit – med hjälp av en ikon vid rodret.

– Det är sinnessjukt kul att få Steve Yzerman som general manager, säger Hedman i en intervju om att få värsta fienden som tränare, svårigheterna med att kontrollera sin kropp och pokerspel med Vincent Lecavalier.

Kontrasten kunde knappast ha varit större.

Förra sommaren lämnade Victor Hedman tryggheten i Örnsköldsvik för ytan i Florida. Halvfulla arenor i Södertälje och Gävle byttes mot stormatcher i Montreal och Toronto.

Ändå var allt precis som vanligt.

– I början nöp jag mig i armen. Helt plötsligt sitter man och lirar poker eller lunchar med ”Vinny” (Vincent Lecavalier) och St. Louis (Martin). Det var som en dröm: jag tänkte att det var någon annan som satt där, inte jag, säger Victor Hedman.

– Men efter ett tag inser man att de är hellyllemänniskor trots att de är superstjärnor. Det finns inga översittare i laget, alla är lika­ mycket värda. Man kan tro att det är en klyscha, men sammanhållningen är det viktigaste i ett lag och jag upplever det som att vi i Tampa Bay är väldigt tajta.

Spelar med Icebreakers

Victor Hedman borde veta vad han pratar om.

Hemma från sin banbrytande säsong träffar Sportbladet honom på Veckefjärdens golfbana inför en välgörenhetsmatch med Icebreakers. Tillsammans med Nicklas Bäckström, Samuel Påhlsson, Fredrik Modin och de andra NHL-spelarna delar Hedman ut stipendier till handikappade barn i Västernorrland.

Niklas Sundström skrockar glatt åt ”stor och liten” när nästan två meter långe Hedman får sällskap av 170 centimeter Mats Zuccarello Aasen på scenen.

Miljonärer och storstjärnor.

Lagkamrater och medmänniskor.

– Vi gör en del välgörenhetsarbete runt om i Tampa också. Jag tycker det är en fantastisk möjlighet att kunna hjälpa till och samtidigt träffa grabbarna igen. I USA hjälper sådana saker också till att öka på intresset för laget, säger Hedman.

”Nästan ofattbart”

Och i ett Florida som inte ­direkt har hockey i sitt DNA och där folk mest väntar på basket­ikonen LeBron James ankomst till Miami Heat lär det behövas.

Särskilt när Tampa Bay Lightning missat slutspel tre år i rad och inte haft mycket att glädjas åt sen Stanley Cup-segern 2004.

– Men jag tycker hela organisationen har fått ett jättelyft i sommar med en ny GM, ny tränare och klasspelare som Simon Gagné och Pavel Kubina. Med Steve Yzerman i klubben kommer folk att börja snacka hockey därnere igen och känslan är att många vill spela under honom. Det är nästan ofattbart att han som är så förknippad med Detroit kommer till Tampa.

”Inga hard feelings”

Hade du koll på att er nye tränare Guy Boucher var assisterande tränare för Kanada i den där famösa JVM-finalen 2009 då Angelo Esposito tacklade Jacob Markström och du ”tog hand” om kanadensaren?

– Jag läste det efteråt att det var han som var med den gången. Det finns inga hard feelings från min sida i alla fall (skratt). Det är ­bara att hoppas att han gillade mitt spel.

Vad har du fokuserat på i din sommar­träning för att bli ännu bättre i år?

– Konditionsmässigt måste jag vara riktigt bra. Jag har alltid haft bra kondis men det är särskilt viktigt i NHL när det är så många matcher. Jag har cyklat, sprungit och tränat sprint eftersom de första stegen är A och O i hockey. Och sen har jag jobbat med ­ko­ordinationen. Jag som är så stor måste ha koll på mina armar och ben.

Har du det nu då?

– Jodå (skratt), men det gäller att hålla i det. När jag var yngre hände det att jag ramlade helt plötsligt. Jag fick problem eftersom jag växte för fort. Nu när jag vuxit ikapp gäller det att få ihop bitarna.

På tal om Markström så får du honom som derbykonkurrent i Florida Panthers nu.

– Det blir perfekt. Jag ska inte säga att man lever för det direkt, men det är väldigt roligt att träffa spelare man känner i andra lag under säsongens gång. Och med Markström i Panthers har man ju ett par enkla mål i de matcherna, säger Victor Hedman med ett leende.

FAKTA

SMULTRONSTÄLLET

”Det finns en sandstrand ute vid Björnviken i skärgården dit vi brukar åka. Vi brukar bada och lira beach­volley där.”

EN TYPISK SOMMARDAG

”Om den ska vara perfekt tar jag båten ut till någon sandstrand med min flickvän och kompisarna så att vi kan bada och grilla hela dagen. Men får man in någon golfrunda är inte det heller fel.”