Capitals starkast i Winter Classic

Bäckström: Det var helt fantastiskt

1 av 15 | Foto: AFP
HOCKEY

NEW YORK. Lite regn, vad gör det?

Trots den tidvis kraftiga nederbörden över Heinz Field njöt Nicklas Bäckström över att få delta i, och vinna, nattens Winter Classic i Pittsburgh.

– Bortsett från VM-guldet är det här den största upplevelse jag haft. Jag kan lova att jag aldrig nånsin kommer att glömma det, säger ”Bäckis” till Sportbladet efter 3–1-segern.

Det hjälpte alltså inte att NHL flyttade utomhusmatchen Winter Classic mellan Pittsburgh och Washington några timmar.

Det regn som föranledde flytten fortsatte skvala på de 70 000 (!) som samlats på den jättelika fotbollsarenan under sena kvällen.

Men det bekom inte spelarna – det minsta.

– Nä, det var ju synd för publiken att det började regna såpass mycket i tredje perioden, men oss störde det inte. Det var en fruktansvärt rolig match att spela, säger Nicklas Bäckström när vi når honom.

– Atmosfären, med så mycket folk på läktarna...det var helt fantastiskt. Bortsett från VM-guldet är det den största upplevelse jag varit med om. Jag kommer aldrig att glömma det här, det kan jag lova dig.

”Vi hade bara utomhusrink”

Att ”Bäckis” inte hade större problem med de så kallade elementen kan i och för sig ha att göra med att han är van vid att spela under bar himmel.

– Jo, när jag växte upp spelade jag ofta ute, vi hade bara utomhusrink i Valbo. Men det är ändå bra länge sen. Jag tror jag spelade min sista utomhusmatch på i tolvårsåldern, säger han med ett skratt.

Bäckström svarade, liksom landsmannen Marcus Johansson, för en fin assist i en match som i huvudsak var jämn, men efter att Capitals i slutet av andra perioden skaffat sig ledningen spelade de väldigt smart och gjorde det påfallande svårt för frustrerade hemmaspelare.

Till sist vann gästerna med 3–1, sedan Eric Fehr något otippat gjort två mål och blivit hjälte – och ”Bäckis” förnekar inte att det är extra skönt att tvåla till just Pittsburgh.

– Nej, det blir alltid väldigt speciellt när vi möter dom. Det finns verkligen en rivalitet mellan oss. Så det känns jäkligt bra att ta två poäng här.

”Spelade bara dödsmusik”

Skönt är det också att HBO:s omtalade ”24/7”, en närgången dokumentärserie om de båda lagens väg fram till Winter Classic, för Washingtons del får börja i lite ljusare färger än den började.

– Ja, i de första avsnitten spelade de bara dödsmusik så fort det handlade om oss. Så det är trevligt att folk får se hur vi egentligen är, säger ”Bäckis”.

Det sista avsnittet, som förstås fokuserar på nattens klimax, sänds på amerikansk tv kommande onsdag.

ARTIKELN HANDLAR OM