Lidas, 40, på väg mot poängrekord

Svenske veteranen har aldrig öppnat en säsong bättre: ”Jaså, är det så?”

HOCKEY

NEW YORK. Han stod för två nya assist i natt.

Därmed finns det på papper:

Nicklas Lidström har aldrig spelat bättre under första halvan av säsongen än i år.

– Jaså, är det så? Ja, det är ju roligt att jag kan hjälpa till offensivt, men jag vet faktiskt inte vad det beror på, säger han till Sportbladet efter 5-3-segern mot Edmonton.

Foto: AP
40-årige Lidström – still going strong.

Detroit har fortfarande en match kvar – borta mot Calgary på fredag – innan ”halvtidsvilan”, men sak samma.

Med elva mål, 28 assist och sammanlagt 39 poäng står det redan klart att Nicklas Lidström har den bästa statistik han nånsin haft efter en halv säsong (i par med säsongen 2005-2006, men han kom till samma siffra snabbare i år).

Ganska otroligt, det. Vi talar ändå om en kille som fyllt 40 år, gjort 19 NHL-säsonger och har sex Norris Trophys hemma i hyllan.

På väg mot poängrekord

Fortsätter han i samma takt – och med tanke på att han alltid brukar vara som bäst under andra halvan av säsongen finns det ingen anledning att betvivla det – ryker det personliga rekordet på 80 poäng från säsongen 2005-2006.

Själv är han inte ens medveten om att han är mitt uppe i sin bästa säsongshalva någonsin.

– Jaså, är det så? Det visste jag inte. Men det är ju roligt att det går så bra och att jag bidrar såpass mycket offensivt, säger han när vi ringer upp efter att han gjort poäng i sin åttonde match i rad.

Men hur förklara man det hela? Hur kan man bli ännu bättre vid 40? Har han ätit mer spenat än vanligt under sommaren?

– Ha ha, nej, ingen spenat. Och jag har inte tränat annorlunda heller, jag kör samma program som jag kört sedan lockoutsäsongen, säger han.

– Jag vet faktiskt vad den här säsongsstarten beror på. Som jag sagt tidigare försöker jag skjuta lite oftare och det kanske är förklaringen till jag få mer uträttat offensivt.

Assist av Omark

En händelse som ser ut som tanke är förstås att den svenske legendaren – nu tvåa i backarnas poängliga – igår utsågs till en av december månads tre stjärnor av ligan.

Välförtjänt, milt uttryckt.

Matchen mot Edmonton inatt såg det ut som att Detroit skulle vinna rätt komfortabelt, men i tredje tappade man en 3-1-ledning – för att sedan avgöra med två snabba mål i slutet.

– Ja, vi slappnade av lite grann och släppte in dem i matchen, men i huvudsak tycker jag att vi spelade bra och förde matchen, säger ”Lidas”.

Henrik Zetterberg stod för ett av målen, vilket innebär att även han nu har en poängsvit a' åtta matcher.

För Edmonton stod nyligen återkallade Linus Omark för en assist.

ARTIKELN HANDLAR OM