Zuccarello hyllad efter sitt livs första NHL-mål

”Helt underbart att se den gå in”

HOCKEY

NEW YORK. Hockeyfansen på klassiska Madison Square Garden i New York har lärt sig en ny ramsa:

– Zuuuuuuke!!!

New York Rangers norske rookie Mats ”Zuke” Zuccarello avgjorde nämligen nattens match mot Carolina på övertid – med karriärens första NHL-mål.

– Helt underbart att se den gå in. Men jag har väntat på det här ett tag och tänkt att ”kan jag inte få in ett jäkla mål nån gång”, säger den 23-årige matchhjälten till Sportbladet efter 2-1-segern.

Foto: AP
Zuccarello jublar.

Övertidsperioden i den målsnåla men chansrika och underhållande matchen mellan New York Rangers och Carolina Hurricanes hade pågått i dryga tre minuter när det hände.

Henrik Lundqvist lämnade över pucken till Brandon Dubinsky bakom egen kasse. Dubinsky soloåkte i sin tur upp genom banan och passade till Mats Zuccarello bakom Carolina-buren. Norrmannen tog sedan några snabba skär in i banan, rundade kassen och sprättade in den avgörande.

– Det var förstås helt underbart att se den gå in...jag kände en enda stor rush, säger han när Sportbladet till slut lyckas brotta sig fram genom det köttberg av lokalreportrar som vill tala med hjälten efteråt.

– Men det var väl dags också. Jag har haft väldigt mycket chanser i de matcher jag fått lira och varit nöjd med mitt spel, men också tänkt att ”kan jag inte få in ett jäkla mål nån gång”.

Nätat på straff

Redan i sin debut satte Mats – elitserie-kung med Modo förra säsongen, som bekant – förvisso en straff, men nattens avgörande smällde högre.

– Ja, då förlorade vi ju faktiskt. Nu vinner vi och jag får avgöra. Bättre kan det inte bli, säger han med ett brett leende.

Glädjen delas av lagkamraterna. Rena tv-pucksglädjen utbröt efter rookiens segermål och lagkamraten Brandon Dubinsky såg snabbt till att pucken blev omhändertagen åt norrmannen, som traditionen bjuder efter ett första mål.

– Otroligt roligt att han fick göra det avgörande målet. Mats är en suverän kille som kommer att bli en väldigt speciell tillgång för oss med sin unika talang. Det bästa med honom är att han hela tiden ställer frågor. Han vill bli bättre på allt, säger Dubinsky.

”Zuke”, noterad för en assist på Matt Gilroys 1-0-mål också, uppskattar förstås berömmet.

– Det är suveräna killar jag har omkring mig här, jag får enorm hjälp av just Dubinsky och Stepan och alla andra, säger han.

Lundqvist bäst på isen

Även Henrik Lundqvist , som fick en assist för sin insats vid segermålet, hade en stor kväll, tog 31 av 32 skott och utsågs till kvällens första stjärna.

– Men jag trodde att jag skulle få hålla nollan och var lite besviken att det inte blev så, säger han och låter ändå glad.

– Det är dock skönt att vi lyckas vinna en så här tät och jämn match, särskilt som vi fick stryk på övertid mot Tampa häromsisten. Det känns bra.

Ja, bättre sätt finns väl inte att fira en förlovning. ”Kung Henrik” passade nämligen på att fria till ungdomskärleken Therese Andersson nyligen.

– Mja, det är ju några veckor sedan och det har redan firats ordentligt. Men det var väldigt roligt och lyckat, säger han med ett brett leende.

ARTIKELN HANDLAR OM