– Jag ska slå ut tänderna på dig

Här får Penguins bad boy nog av Nicklas Bäckström – inför alla tv-kamerorna

Foto: HBO
HOCKEY

NEW YORK. Inte ens snälla Gävle-killar går säkra i NHL.

Det har vi just fått lära oss i hyllade HBO-serien ”24/7”.

I finalavsnittet igår natt hotade Pittsburghs Matt Cooke att slå ur tänderna på Nicklas Bäckström.

– Det är så det låter på isen, men det är inget att bry sig om. Han är en sån som tycker att man inte ska få röra honom, säger ”Bäckis”.

Foto: GETTY IMAGES
PÅ KOLLISIONSKURS  Matt Cooke och Nicklas Bäckström hade flera heta dueller i Winter Classic-matchen – och i succéserien ”24/7” kan man höra det hårda snacket på isen.

I en dryg månads tid har tv-kanalen HBO följt Washington Capitals och Pittsburgh Penguins under lagens väg fram mot Winter classic-matchen på nyårsdagen – och sedan i fyra närgångna, och extremt hyllade, dokumentärer visat det inre livet i de två NHL-klubbarna.

– I början var det lite ovant att ha en kamera i ansiktet 24 timmar om dygnet, men man vande sig snabbt, säger Nicklas Bäckström.

Det märktes med all önskvärd tydlighet i tredje episoden. Då sjöng Bäckström ”Hej tomtegubbar”, på finaste Gävle-mål, framför kameran.

– Ja, du ser. Vanligtvis vågar jag knappt sjunga inför mina vänner, skrockar han.

Tittarna har också fått unika inblickar i hur snacket – inte särskilt vårdat, om man säger så – går i omklädningsrum och på isen.

Som i sista avsnittet, under Winter classic, när Pittsburghs bad boy Matt Cooke åkte upp till Bäckström och väste ”slash me again, I’ll take your teeth out, Nicky”.

– Det ger en bra bild av hur det låter på isen, men somliga pratar mer än andra och det är inget att bry sig om. Han är en sån som tycker att man inte får röra honom alls, jag tror inte ens jag gjort något, säger Nicklas.

Elitseriens motsats

Många har också förvånats över hur mycket det svärs och skälls på domarna under match – utan konsekvenser.

– Ja, det är som natt och dag mot Sverige. Svär man åt domarna här svär dom tillbaka istället för att blåsa. Men jag gillar det, det blir mindre tjafs. Svär dom tillbaka så håller man ju tyst sen...

Huruvida ”24/7” kommer visas i Sverige är oklart.

ARTIKELN HANDLAR OM