”Vi är så olika man kan vara”

Jätten Byfuglien & spelgeniet Enström är hetaste backparet i NHL

1 av 3 | Foto: AFP
Dustin Byfuglien (höger) och Tobias Enström (mitten) – etta respektive trea i NHL:s backliga – gör succé. ”Vi tänker hockey på samma sätt – det är hemligheten”, säger Dustin Byfuglien.
HOCKEY

ATLANTA. De är ett minst lika omaka par som Asterix och Obelix.

Men tillsammans bildar

Atlantas Stor och Liten faktiskt NHL:s hetaste backpar – 120 kilo Dustin Byfuglien leder backarnas poängliga och 80

kilo Tobias Enström ligger trea.

– Ja, vi är väl så olika man kan vara, men tänker hockey på samma sätt och har väldigt kul ihop. Jag gillar verkligen att spela med ”Toby”, säger ”Big Buf” när Sportbladet hälsar på i Georgia.

Man får leta förgäves för att försöka hitta en mer udda konstellation i NHL än den som utgör

Atlanta Thrashers första backpar.

Å ena sidan har vi alltså Dustin Byfuglien, en bullrig afro-amerikansk norskättling som mäter 198 centimeter och väger 120 friska

kilo – och å andra sidan Tobias Enström, en lågmäld ångermanlänning på 178 centimeter och 80 pannor.

De är dessutom varandras motpoler som hockeyspelare; den ene fysisk, yvig och oberäknelig i sina ruscher över isen, den andre beräknande, smart och nästintill lika cool i sitt agerande som Nicklas Lidström

”Kompletterar varandra”

Logiskt borde de inte passa bättre ihop än ketchup och rödvin.

– Nej, säger Enström med ett leende när vi möter duon i hemmahallen Philips Arena, från läktaren kan jag tänka mig att det kan te sig lite märkligt. Vi ser nog rätt lustiga ut ihop. Men det funkar ju bra, vi kompletterar varandra.

Ja, trots olikheterna är ”Big Buf” och ”Toby Orr” a marriage made in heaven. Inget annat backpar i ligan är i närheten av att producera lika mycket offensivt. Byfuglien – som kom till Atlanta från mästarlaget Chicago inför den här säsongen – leder backarnas poängliga med 16 mål och 25 assist, och Enström skuggar på tredjeplats med åtta mål och 30 assist.

Har kul utanför isen också

– ”Buf” spelade ju forward tidigare och har kvar lite av det tänket. Han är överallt på isen känns det som och ibland kan det väl svänga lite bakåt, men det är absolut inga problem. Jag har sagt åt honom, att så länge han producerar får han vara var han vill. Det är en väldigt rolig kille att spela hockey med, fortsätter Enström.

Glädjen är ömsesidig.

– Ja, jag gillar verkligen att spela ihop med ”Toby”, säger Byfuglien och sträcker på sin väldiga hydda.

– Vi är väl så olika man kan vara, men vi tänker hockey på samma sätt. Det tror jag är hemligheten bakom vår framgång. Och så har vi roligt, det måste man ha.

Duon har skoj utanför isen också – och på annat sätt kan det, om man ska tro ”Toby”, inte bli när radarpartnern är i närheten.

”Otroligt rolig”

– Jag har inte träffat många människor som honom...han är otroligt rolig. Händer det nåt jävelskap vet man att det bara är att

gå till ”Buf”, han ligger bak-om. Själv är jag ju lite lugnare, men hans sätt kanske har smittat av sig lite grann...

Det bekräftar den 25 årige Stanley Cup-mästaren.

– Jodå, ”Toby” kan också, tro inget annat. Men vi vet när det är tid att ha kul och när det är tid att vara seriös. Det är också en del av framgången, menar han.

Atlanta har haft en betydligt mycket bättre första-halva av säsongen än någon räknat med – och därför blir tillfällena för upptåg och garv fler...

– Mina tidigare tre säsonger har det varit lite upp och ner här, men nu vinner vi och det är en väldig skillnad i harmoni. Man spelar ju hockey för att vinna. Det ska bli intressant att se om vi kan hålla i det här och ta en slutspelsplats. Jag tycker det ser lovande ut, säger Enström.

Ja, Stor och Liten har ju hittat varandra.

ARTIKELN HANDLAR OM