Foppa: Så bröt jag mot NHL-reglerna

Stjärnan maskerade sig

HOCKEY

ÅRE. Här avbryter Peter Forsberg comebackträningen för att tävla i skidor. Och berättar sedan hur han under hela NHL-karriären trotsade det strikta skidförbudet genom att maskera sig.

– Jag kände mig inte kriminell, men det hade inte varit bra om någon såg mig, säger Forsberg till Sportbladet.

Det vinglar till och så faller han. Peter Forsberg var en av NHL:s stabilaste spelare, men i Åres utförspist drattar han ner i snön och blir liggande. Åket är bara genrep inför TV3:s tävling Landskampen som sänds om två veckor och han tar sig upp på

start igen, får klartecken och susar neråt. Nu ser Foppa ut som en erfaren alpinist. Det är han också. - Jag höll på mycket med skidor när jag var yngre, absolut, men hockeyn tog för mycket tid, säger han.

Skoningslösa kontrakt

Under NHL-karriären var kontrakten skoningslösa. Olycksrisken var för stor, så det tilläts absolut ingen dykning, bungyjump, fallskärm eller skidåkning. Peter Forsberg hittade sätt att kringgå det sista.

– Vi hade Vail och Aspen alldeles bredvid, så man kunde ju åka upp och åka sakta ner med släkt eller polare. Det var inte så att jag åkte skidor så att jag fick träningsvärk, för skulle jag göra illa mig skulle det bli sånt ramaskri.

Hur kriminell kände du dig?

– Jag åkte aldrig dagen innan match och hade koll på vad jag gjorde i backen. Men visst, det vore inte bra om någon kände igen mig, så...

...så, du körde med lösmustasch?

– Nej, men jag drog upp tröjan och hade slalomglasögon. Men jag tog det väldigt försiktigt plus att jag var väldigt seriös med hockeyn.

Hur nervös var du att skada dig i dag med tanke på hockeyåterkomsten? -

– Absolut ingenting. Det gick lite väl fort nerför branten, men jag är i god form och inte rädd.

Är kroppen redo för riktig hockey snart?

Jag vet faktiskt inte.

Varken bakslag eller framsteg?

– Ingenting för tillfället. Jag ska jobba någon vecka till på det och se vad som händer.

Tävlar i skidor När Forsberg spelade i Colorado brukade han åka skidor i Aspen - trots att han inte fick det enligt kontraktet.

ARTIKELN HANDLAR OM