Vinnerborg: Det här har man drömt om som barn

Dömde första matchen i Madison Square Garden

Foto: BILDBYRÅN
Vinnerborg i samtal med Henrik Lundqvist under matchen.
HOCKEY

NEW YORK. I natt genomgick Marcus Vinnerborg det verkliga eldprovet.

Han dömde New York Rangers på ett kokande Madison Square Garden mitt på Manhattan.

– Den här arenan har man ju drömt och fantiserat om sedan man var barn. Men jag tycker det gick riktigt bra, säger han till Sportbladet.

Historiska Vinnerborg – den förste icke-nordamerikanske domaren i NHL – har redan sett hallarna i Dallas, Denver, Detroit och Buffalo och är således inte alldeles grön längre.

Men att komma till New York och skrinna ut på Madison Square Gardens legendariska is, det är ändå något annat.

– Ja, det kändes speciellt. Den här hallen har man ju drömt och fantiserat om sedan man var barn, säger han när Sportbladet möter honom utanför Gardens domarrum efter matchen.

– Men jag tycker det gick bra, det var inga större kontroverser i den här matchen. Jag är nöjd.

”Blev kanske lite liv...”

De mytomspunnet högljudda Rangers-fansen blev visserligen aningen härskna när svensken tog ut Chris Drury för att ha skickat pucken över plexiglaset i egen zon, vilket gav Canucks ett fem-mot-tre-läge.

– Ja, där blev det kanske lite liv, men...äsch, just i det ögonblicket var det den bedömning jag gjorde.

Ja, dessutom kan man nog inte riktigt kalla sig NHL-domaren förrän man blivit utbuad av Madison Square Garden-publiken...

Vinnerborg hade många landsmän att hälsa på under nattens match. I Rangers finns Henrik Lundqvist och i Vancouver såväl bröderna Sedin som Mikael Samuelsson och Alexander Edler.

– Det är alltid skoj att träffa svenskar och de är alla otroligt trevliga, de tycker också det är fantastiskt att den här möjligheten öppnats för svenskar, säger smålänningen.

”Trevligt med svensk domare”

Det bekräftas av Henrik Sedin.

– Ja, det var trevligt att ha en svensk domare. Och jag tycker han skötte sig bra, han kändes stabil och säker, säger Vancouver-stjärnan.

Henrik Lundqvist håller med.

– Men det var först när han kom fram och pickade mig på axeln jag blev varse att han skulle döma. Vi hann prata lite vid några tillfällen, det var väldigt trevligt, säger ”Kung Henrik”.

Närmast åker Marcus Vinnerborg till Hershey i Pennsylvania för AHL-match på lördag, sedan återvänder han till New York och dömer måndagens derby mellan New York Islanders och New Jersey Devils på Long Island.

ARTIKELN HANDLAR OM