Selänne nådde mäktig milstolpe

HOCKEY

NEW YORK. Teemu Selänne är nattens man i NHL.

”The Finnish Flash” gjorde två mål när Anaheim slog Edmonton med 3–2 – och nådde därmed milstolpen 1 300 NHL-poäng.

Foto: AFP

Den som trodde att 40-årige Teemu Selänne efter nitton år i världens bästa liga bara och åker omkring och väntar på löneutbetalningarna får tänka om.

Han visade i nattens rysare i Anaheim att han fortfarande är lika målfarlig som vilka ungblod som helst.

Först prickade han in en retur i närmast tom kasse i slutet av första perioden – varmed extraordinärt jubel vidtog bland lagkamrater och fans. Med den kassen bokfördes ”The Finnish Flash” nämligen för sin 1300:e poäng i NHL.

Det är en riktigt mäktig milstolpe. Den ende finländare som producerat fler poäng (1398) är Jari Kurri – och den ende svensk som gjort det är Mats Sundin, med 1349.

Den legendariske stjärnan – som redan sin rookie-säsong 1992–93, med Winnipeg Jets, svarade för osannolika 132 poäng – var dock inte färdig med det. I slutet av andra perioden styrde han, elegant in 3–0 också.

Då tyckte dock Edmontons svenskar att det fick vara nog. 18.18 in i mittperioden tryckte Magnus Pääjärvi in en retur – och bara 26 sekunder senare hittade Linus Omark Sam Gagner med en förlösande passning.

Närmare än så kom Oilers dock inte målet att förstör Selännes fest, trots ett långt powerplay i slutet av matchen.

Vancouver hade en riktigt ”night off” i St. Paul och blev nollade av divisionskonkurrenten Minnesota Wild.

4–0 slutade matchen och vi kan lova att bröderna Sedin & co vill glömma den så fort det bara går.

I New York stod norske fenomenet Mats Zuccarello för briljanta assist till båda målen Rangers lyckades göra mot Philadelphia, men precis som i bortamötet med Montreal natten innan kom kassarna för sent.

Flyers hade ledningen med 3–0 långt in i tredje perioden och såg till sist till att hålla ett Rangers med svårartad kramp i avslutningarna stången.

Henrik Lundqvist vilade.

ARTIKELN HANDLAR OM