Lundqvist går mot sin bästa säsong

Ny nolla mot Toronto

Foto: afp
”Henke” får påhälsning i målet.
HOCKEY

NEW YORK. Henrik Lundqvist är på väg mot sin hittills bästa NHL-säsong.

Han skuggar Tim Thomas i räddningprocent-ligan och höll i natt säsongens sjunde nolla, vilket är tangerat säsongsbästa

– Ja, det känns bra. Ett av målen är att slå det personliga rekordet på tio nollor, säger han till Sportbladet efter 7–0-segern mot Toronto Maple Leafs.

Under de två första perioderna hade ”Kung Henrik” inte alltför mycket att göra mot Maple Leafs.

Gästerna från Toronto var uppseendeväckande tama och skapade i princip igenting, men under de sista tio minuterna – när ställningen redan var förkrossande 7–0 – blev de plötsligt angelägna om att få spräcka svenskens nolla.

– Det blir ofta så när man ligger under så stort, man vill avsluta med att göra mål så man åtminstone får det med sig hem, säger han när vi träffar honom efter storsegern.

Men förgäves.

”Rekordet inom räckhåll”

Lundqvist ville verkligen hålla tätt, tog fram det verkliga storspelet under avslutningen och kunde efteråt fira säsongens sjunde, och karriärens 31:a, nolla.

– Efter ungefär halva matchen kände jag att jag skulle kunna och blev verkligt fokuserad på det. Jag är glad att det lyckades. Ett av målen innan den här säsongen var att slå mitt personliga rekord på tio nollor och inte för att jag vill jinxa någonting, men nu nu finns det inom räckhåll, säger han glatt.

Inte nog med det – och att ”Henke” i och med nattens triumf delar förstaplatsen i statistiken över antalet nollor med Boston-stjärnan Tim Thomas. Han har näst bäst räddningsprocent med .928, och ligger femma i tabellen över insläppta-mål-per-match-snittet.

– Jag känner mig bra både fysiskt och mentalt, men jag har också försökt slipa på alla detaljer för att bli bättre. Inte bara på isen, jag är mer noggrann med att vila och att hålla en bra kost. Det har gett resultat, förklarar den store publikfavoriten på Garden.

Får mer vila

En del av äran vill han också tillskriva det faktum att han den här säsongen fått avlastning av utmärkte andrekeepern Martin Biron.

– Ja, jag spelar lite mindre och får chansen att vila mer. Det har jag tagit vara på. Sedan är det kul att gå ut till match och veta att det här laget alltid kommer att jobba hårt. Då kan jag koncentrera mig på att göra det jag ska, säger han.

Vad detta ska sluta törs man knappt tänka på, men det verkar hur som helst troligt att Henrik Lundqvist går mot en personlig rekordsäsong i NHL.

ARTIKELN HANDLAR OM