Islossning i natt för Marian Gaborik

HOCKEY

NEW YORK. Han hade inte satt en endaste puck på åtta matcher och New York började undra om superstjärnan Marian Gaborik förlorat sitt målsinne.

I natt kom svaret.

Han smackade in fyra mål och spelade fram till ett.

– Det var en stor lättnad att äntligen ”get the monkey off my back”, säger slovaken efter 7–0-segern mot Toronto Maple Leafs.

Foto: reuters
Gaborik kastar upp en puck till fansen efter sina fyra mål.

Han är i New York för att göra mål, varken mer eller mindre.

Så det var bara naturligt att den monumentala måltorka som de senaste veckorna plågat Marian Gaborik väckte vissa frågor hos såväl media som fans.

Har han förlorat målsinnet? När ska han komma ur den här svackan? Hur ska Rangers kunna gå till slutspel om ”Gabby” inte producerar?

Inte blev det bättre av att ingen i laget heller precis imiterade Wayne Gretzky – och att blåskjortorna fick vara mäkta nöjda om de gick av isen med tre mål.

Lurade Gustavsson

Men i natt, just som frågorna håll på att växa till anklagelser, lossnade det alltså.

Som en lavin i Klippiga bergen lossnar framåt vårkanten, dessutom.

Redan efter tio minuter snurrade Gaborik damaskerna av Jonas Gustavsson i Toronto-kassen. Mindre än tre minuter senare gjorde han ytterligare ett mål och i mitten av andra perioden fullbordades ett hat trick. Det hann sedan bli ytterligare ett mål – och till protokollet kan också föras en assist.

– Det känns väldigt bra, särskilt efter första målet. Det var en stor lättnad att ”get the monkey off my back” . Sedan bara rullade det på, säger han efter uppvisningen.

”Alla måste kliva fram”

Den 28-årige slovaken, som kom till Rangers från Minnesota inför förra säsongen, hymlar inte med att det varit tungt att gå mållös åtta matcher i rad.

– Det har varit en kamp. Jag har fått slita för att få igång skridskoåkningen och forecheckingen och målproduktionen. Nu har det förhoppningsvis lossnat, säger han.

Det lär behövas, för Rangers skadelista börjar bli lika löjligt lång som Detroits. Sedan tidigare är sådana nyckelspelare som Ryan Callahan, Erik Christensen, Alex Frolov och Vinny Prospal satta ur stridbart skick. Innan nattens match kom dessutom beskedet att Brandon Dubinsky blir borta fyra veckor på grund av stressfraktur – och som om det inte vore nog gick Ruslan Fedotenko sönder under fajten.

– Det är en stor utmaning för oss andra. Vi måste kliva fram allihop, och det inkluderar mig, konstaterar Gaborik.

Hittills får man väl säga att han skött den uppgiften med den äran.

ARTIKELN HANDLAR OM