San Jose tvingades ta in målvakt från ”gatan”

”Är sånt man bara hör om på tv”

Foto: AP
Jordan White på Sharks bänk.
HOCKEY

NEW YORK. San Jose tvingades ta in en reservmålvakt från ”gatan” i natt.

Ändå vann de, på straffar, borta mot Vancouver.

Foto: AP
White under uppvärmningen.

När det under matchdagen visade sig att Anti Nittymäki, på grund av skada, inte skulle kunna byta om till matchen mot Vancouver var det för sent för Sharks-ledningen att kalla upp en ersättare från farmarlaget.

Så man fick se sig om i omgivningarna – och hittade Jordan White, 22-årig keeper i universitetslaget British Columbia Thunderbirds.

”Sånt man hör om på tv”

Han fick signera ett endagarskontrakt och satte sig sedan att vakta båsdörren åt bortalaget i Rogers Arena.

– Min coach på skolan tog in mig på sitt kontor och förklarade situationen för mig, berättar den tillfällige NHL-debutanten för nhl.com.

– Jag försöker bara få perspektiv på upplevelsen. Det här är sånt man bara hör om på tv eller läser i tidningar, men jag tycker är jättekul.

Det är inte första gången i år en amatörmålis får rädda NHL-lag i samma prekära läge.

Vann på straffar

Inför en match i New York i början av december tvingades Phoenix kalla in Tom Fenton, en kommunikatör som inte hade spelat en hockeymatch på två år.

Han behövde dock aldrig ställa sig i kassen – och det behövde inte Jordan White i natt heller.

Han kunde istället, från bästa platsen i arenan, se hur hungriga hajar, som sköt sammanlagt 45 skott mot en suverän Roberto Luongo, kunde kriga sig till ett 1-1-resultat mot serieledarna – och sedan vinna på straffar.

Henrik Sedin gjorde – efter förspel av Daniel, förstås – ett rasande snyggt backhand-mål i första perioden, men det hjälpte alltså inte.

Nu har Canucks förlorat tre matcher i rad.

ARTIKELN HANDLAR OM