Därför är Lundqvist den bäste jag haft att göra med

Foto: BILDBYRÅN
Vinnerborg i samtal med Henrik Lundqvist.
HOCKEY

Henrik Lundqvist slåss bokstavligen för att New York ska till slutspel.

Och han gör det bra.

Utan ”Henke” är Rangers inget slutspelslag. Så är det bara.

Det tog sin tid. Men nu är Henrik Lundqvist i toppen av NHL:s målvaktsstatistik.

Tvåa i räddningsprocent (92,9 procent) bakom Bostons Tim Thomas.

Och delad etta med samme Thomas i antal nollor. Säga vad man vill, men att hålla nollan är jäkligt bra och ”Henke” har gjort det sju gånger, senast

i onsdags.

Som målvakt krävs fokus hela tiden. Och det är där många brister, de fokuserar i 55, 56 minuter. ”Henke” gör det i 60. Han stänger ute allting.

Det är därför jag rankar honom, tillsammans med Martin Brodeur och Patrick Roy, som den bästa målvakt jag haft att göra med.

Ed Belfour var också en gudabenåd målvakt, kanske den bästa jag spelat med (i Toronto), men han hade ett lite för stort ego och var lite för enstörig. Ibland ville han till exempel inte bo på samma hotell som övriga, och det är väl extremt tycker jag.

När det gäller lagsammanhållning måste alla vara på samma sida.

”Henke” är också egotrippad, fast på ett bra sätt. Han har ett enormt självförtroende. Han gräver säkert ned sig efter en förlust, men ifrågasätter aldrig sig själv eller mår dåligt.

Bra efter förlust

Det första jag imponerades av honom i Frölunda var att han aldrig gjorde två dåliga matcher i rad. Tvärtom var han ofta överjävlig efter en förlust.

När en målvakt spelar bra, måste du köra på honom lite, slå lite efter blockering, snacka med honom. Det är ett fult spel, men låter du honom stå orörd släpper han inte någon puck förbi sig. Det var därför ”Henke” klappade till Montreals Max Pacioretty med plockhandsken senast.

Han hade en tuff mantel att axla när han kom till NY Rangers, för Mike Richter vann en Stanley Cup åt dem och var stor publikfavorit.

Antingen älskar de dig i NY, eller så hatar de dig. Det är många målvakter som blivit utbuade där.

Stortrivs

Men ”Henke” trivs med att spela i New York och allt vad det innebär.

Han ser bra ut, gillar att synas och höras, det är hans grej. Och han sköter det bra. Hade han stått med alkohol i händerna ute på klubbar hade det inte funkat. Men det finns ingen bättre ambassadör än de som syns men aldrig skapar några skandaler.

Älska fokus

Näst bästa svenska målvakt i NHL är Jonas Gustavsson. Men han har jobbiga förutsättningar. Att spela­ i Toronto är som att spela i NY, du måste älska att vara i fokus. Målvakten är mest påpassad, och får i regel mer frågor än lagkaptenen. Jonas måste börja gilla läget, då tror jag han kommer att bli hur bra som helst.

ARTIKELN HANDLAR OM