”Jag har kopierat det mesta av Forsberg”

Här får supertalangen en pratstund med sin stora idol

Foto: Foto: Per Bjurman
Efter träningen stannade Peter Forsberg och Matt Duchene kvar på isen för en pratstund, till Duchenes stora glädje. ”Det är väldigt, väldigt coolt att få vara på isen tillsammans med en sån kille och se honom på nära håll”, säger han.
HOCKEY

DENVER. I fem minuter efter det hårda träningspasset står de kvar på isen och pratar.

Peter Forsberg och Matt Duchene – två generationer superstars i Colorado Avalanche.

Det ser ut som att de planerar stordåd tillsammans framöver...

– Jag ska fortsätta tömma honom på information. Peter var min ungdomsidol och jag har kopierat det mesta av honom. Nu vill jag veta hur man gör det riktigt bra, säger Duchene till Sportbladet.

Söndagsförmiddagens ispass i South Surburban Family Sports Center i Englewood, en halvtimmes bildfärd söder om centrala Denver, är hårt.

Coachen Joe Sacco vill markera att det inte är okej att förlora två matcher i rad – och det senaste tillskottet i truppen skonas inte från uppsträckningen fast han bara testtränar med laget. Foppa är med på alla övningar och kör så svett och snor skvätter om honom.

Diskuterade

Ändå dröjer han sig lustfyllt kvar på isen efteråt, som att det roliga liksom inte får ta slut. Sedan står han i över fem minuter och pratar med en aktningsfull Matt Duchene.

Det är en syn som får de många fansen som, i de flesta fall iklädda gamla Forsberg-tröjor, letat sig till träningshallen den kylslagna söndagsmorgonen att dra efter andan. Det handlar om två av Colorados allra största superstars – från varsin generation.

– Vi bara surrade lite, det är kul att inte bara prata med Foote och Hejduk och de andra jag redan är bekant med utan lära känna de nya killarna som är här också, berättar Foppa när han efteråt sitter och pustar på sin nygamla plats i omklädningsrummet.

”En bra kille”

Han har fått ett bra intryck av sin arvtagare – en 20-årig center som i fjol vann poängligan för rookies i NHL och var Colorados klart mest sevärde spelare.

– Vi träffades redan när jag var här och hälsade på i oktober och det är en bra kille, jag gillar att prata med honom. Han är väldigt hockeyintresserad och vill verkligen bli en bättre spelare, det märker man, säger Foppa.

Känslorna är, milt uttryckt ömsesidiga. Duchene, som de facto bara var tre år när Peter slog sin mytomspunna straff i Lillehammer, börjar nästan hoppa jämfota när han berättar om hur det känns att ha tränat, och pratat, med barndomsidolen.

– Jag idoliserade Forsberg under hela min uppväxt och har mallat mitt spel efter honom, så det är väldigt, väldigt coolt att få vara på isen tillsammans med en sån kille och se honom på nära håll, säger han med ett brett leende.

Dröjer ett tag

Konversationen under slutet av träningen beskriver han som ”inte alltför seriös”.

– Vi pratade mest om hur han mår, det var inte så att jag fick några råd, förklarar ynglingen och fortsätter:

– Men när han ”gets back in the swing of things” ska jag definitivt picka på hans hjärna och tömma den på så mycket information jag kan. Som sagt, jag har kopierat det mesta av honom men gör ingenting lika bra och vill veta hur jag ska bli bättre.

Det är svårt att inte börja fantisera om vilka stordåd Den Gamle med nummer 21 på ryggen och The Youngblood med nummer 9 skulle kunna uträtta tillsammans.

Foppa har de senaste åren i första hand spelat ute på vänsterkanten och vore förmodligen ”a perfect fit” i en kedja ledd av Duchene.

Fast det dröjer i så fall ytterligare ett tag.

Spelar inte innan All Star

Den svenske superstjärnan – som fortfarande inte övertagit sin andrahandsuthyrda lägenhet i Denver utan bor på hotell ”tills jag vet hur det går” – dementerar bestämt ryktet att han ska spela mot St. Louis redan i dag.

– Det finns absolut ingen chans att jag spelar innan All Star-uppehållet, klargör han.

– Jag måste få träna ett tag och känna mig för. Det är fortfarande mycket jag måste komma in i. Det känns till exempel lite ovant att vara på liten rink igen. Bortsett från några matcher i OS förra året är det ju faktiskt några år sedan jag spelade på en sån här rink och allt går lite fortare. Men jag ska överhuvudtaget inte tänka så mycket utan bara köra på, så får vi se hur det går sen.

Många håller tummarna att det ska gå bra, men ingen gör det hårdare än lärjungen Matt Duchene.

ARTIKELN HANDLAR OM