Loui: ”Jag är inte som Ovetjkin”

Loui Eriksson framröstad till NHL:s mest underskattade

Foto: Foto: BILDBYRÅN
HÅLLER LÅG PROFIL Loui Eriksson trivs med att inte vara så uppmärksammad och tror att det kan vara en av förklaringarna till varför han röstats fram till NHL:s mest underskattade i en stor spelarenkät.
HOCKEY

RALEIGH. Loui Eriksson är mest underskattad i hela NHL.

Det tycker de övriga stjärnorna i ligan.

Den 25-årige göteborgaren fick mest röster i den kategorin i en stor enkät genomförd bland proffsen i Nordamerika.

– Det är ju väldigt hedrande att få ett sådant erkännande av kollegorna. Samtidigt är jag rätt nöjd med att inte vara så uppmärksammad. Jag gillar att hålla en låg profil, säger han till Sportbladet.

Det är kanadensiska tv-kanalen CBC som i samarbete med spelarfacket NHLPA genomfört en stor enkät med spelarna i NHL.

En frågorna lyder ”Vem är ligans mest underskattade spelare” – och en majoritet svarade alltså att det är Dallas Stars svenske sniper Loui Eriksson.

– Jaså, blev det så? Det var värst, säger han glatt när han mitt under pågående All Star-jippo i Raleigh får nyheten av Sportbladet.

– Jag hörde faktiskt snack om det där, flera stycken här i Raleigh har sagt till mig att de tycker så och det är ju väldigt hedrande att det är andra spelare, mina kollegor, som har den åsikten.

”Har gått bra för mig”

Varför just Eriksson – som spelat i Dallas Stars sedan 2006 och nu är en viktig länk i lagets förstakedja– ses som underskattad vet han inte själv.

– Nä, jag vet inte vad jag ska säga om det. Men det har ju gått bra för både mig och laget utan att det skrivits så mycket om det och det handlar väl om det.

Håller gärna låg profil

Det är dock inget som stör ex-förlundaiten – hittills noterad för 17 mål och 32 assist den här säsongen, och därmed 11:a

i NHL:s poängliga – alltför mycket.

– Nej, tvärtom. Jag är rätt nöjd med att inte vara så uppmärksammad och håller helst en låg profil mot exempelvis media, konstaterar han

– Jag har helt enkelt inte den sortens personlighet och kan inte jämföras med såna som Ovetjkin. Det är inte jag och då blir man kanske underskattad.

Grossman underskattad

Själv ser han landsmannen, tillika lagkamraten, Nicklas Grossman som en av de mest undervärderade.

– Det är en väldigt bra back som det inte skrivs särskilt mycket om. Men jag måste nämna Valtteri Filppula i Detroit också. Han är alltid lysande när vi spelar mot Red Wings och ändå hör man nästan ingenting om honom, säger han.

Ytterligare en bunt svenskar dyker upp bland svaren in den omfattande enkäten.

Nicklas Lidström röstas fram som den näst svåraste backen att spela mot efter Zdeno Chara, kommer trea på listan över de mest renhåriga, tvåa på den över bäst förebilder, trea på den över smartast spelare och slutligen tvåa på den över aktiva spelare man tror är bäst lämpade att starta en egen organisation.

Henrik Lundqvist ses som den fjärde svåraste målvakten att göra mål på och Henrik Sedin konkurrerar med Lidström på smartast-listan. Henrik Zetterberg, slutligen, figurerar bland de renhårigaste, tuffaste forwarden att spela mot, svårast att möta och svårast att ta pucken av.

ARTIKELN HANDLAR OM