De är hoten mot Foppa

Samuelsson: ”Jag skulle kört på honom så hårt jag kunnat”

Foto: Foto: AP
Mycket talar för att Peter Forsberg gör sin comeback nu på fredag mot Columbus. Och räkna med att Blue Jackets tuffing Jared Boll kommer att sikta in sig på den svenske superstjärnan.
HOCKEY

NHL:s busar kommer inte att ta emot Peter Forsberg med silkesvantar.

Fråga bara förre backtuffingen Ulf Samuelsson.

– Den här tiden på säsongen är det ”strictly business” när pucken släpps. Jag skulle ha kört på honom så hårt jag kunnat, säger Samuelsson och skrattar.

Peter Forsbergs – som själv är en av världens bästa på offensiva tacklingar – kan räkna med tuffa tag när comebacken väl sker.

– Det spelar ingen roll vilket nummer du har på ryggen. Det bara smäller, oavsett hur många NHL-matcher du gjort tidigare eller om du har varit skadad, säger Forsbergs vän Ulf Samuelsson, som i dag är assisterande coach i Phoenix Coyotes.

– De har alltid försökt att ta Peter hårt och det blir ingen skillnad nu. Ingen kommer vara snäll mot honom, säger tv-experten Calle Johansson, 43, som gjort över tusen NHL-matcher.

”Gäller att vara kvick”

Ulf Samuelsson, 46, som under alla sina år i NHL (1984-2000), hade som uppgift att plocka bort motståndarnas stjärnor vet hur han skulle ha stoppat Foppa:

– Han är väldigt bra på att skydda pucken, så har man inte läge att smälla på honom hårt direkt får man nästan backa iväg från honom och ta ny sats, säger Samuelsson.

– Blir man hängande på honom är han så stark att han kan hantera pucken med en spelare hängandes på ryggen. Det gäller att vara kvick och gå på honom direkt, så hårt som möjligt, innan han får upp farten, speciellt nu när han är rostig. Det är bara att jaga honom, hehe.

Varken Samuelsson eller Johansson tror dock att motståndarna kommer att rikta in sig på Forsbergs högerfot.

– Jag vet inte riktigt hur de ska sikta in sig på hans fot. Ska de sparka på den eller skjuta puckar på den? Nej, jag tror att han har ett specialskydd så att det inte går att komma åt foten, säger Samuelsson.

– Fötter är väldigt svårt att komma åt. Då måste du slå honom med klubban och då visas du ut för tripping, säger Johansson.

”Foten – inget problem”

Läkaren Bertil Romanus – som i höstas genomförde ingreppet i Forsbergs högerfot – tror inte att högerfoten ska hämma hans spel. Han ser en större risk att Forsberg åker på en skada på övriga kroppen än i högerfoten.

– Ja, jag är mer orolig för det än för foten, eftersom jag känner foten mer. Jag tror inte att den är något problem. Under OS fick han en fingerskada. Den risken är större för en 37-åring som inte har spelat i hetluften på ett tag.

Forsberg brukar höra av sig till Romanus när foten krånglar. Nu har de inte hörts på flera dagar.

– Vi har bara haft sms-kontakt och då frågade jag hur det stod till. Det är bra, jag kämpar på, svarade han. Foppa behöver inte mig just nu, säger Bertil Romanus och skrattar.

FAKTA

Här är råskinnen som väntar på dig, Foppa...

Jared Boll Columbus

Klassisk slagskämpe som bland annat gått en omtalad dans med Douglas Murray. Som sagt, han lär inte kasta handskarna när han ser Foppa, men Boll kan sätta in omtumlande tacklingar också. Derek Dorsett är en annan i samma lag som kan ställa till jäkelskap.

Shea Weber Nashville

Framförallt en lysande hockeyback med ett ohyggligt hårt skott. Men det händer inte sällan att han utnyttjar sin monstruösa storlek för förödande open ice-hits. Och hur elak han kan vara går det ju bra att fråga Andreas Lilja om. Det var under ett bråk med Weber skåningen åkte på den hjärnskakning som höll på att kost honom karriären. Om Francis Bouillon och Jordan Tootoo spelar är det bra att hålla kolla på var på isen de befinner sig också.

Tom Kostopoulos Calgary

Har redan varit avstängd sex matcher den här säsongen, efter att ha tacklat Detroits Brad Stuart i huvudet. En ovårdad rackare som definitivt ska försöka undvika.

Tim Jackman är ett annat orosmoment.

Matt Cooke Pittsburgh

Ligans just nu mest kontroversielle spelare, har skadat ett flertal stjärnor med olagliga tacklingar och höll sånär på att ha sönder Alexander Ovetjkin med en bentackling så sent som i söndags. En klassisk ”pest” också, som den med forsbergskt temperament kan få problem att hålla sig lugn mot.

Deryk Engelland, Michael Rupp och Arron Asahm är andra elaka pingviner.

Sammanställning: Per Bjurman

ARTIKELN HANDLAR OM