”Nu vill jag skapa nya minnen...”

Stanley Cup-sensationen Niklas Hjalmarsson är redo att ta nästa steg

1 av 6 | Foto: Scanpix, AP
färdigfirat Niklas Hjalmarsson har hissat Stanley Cup-bucklan såväl inför miljonpublik på Chicagos gator, som hemma i lilla Russnäs. Men nu är firandet över.
HOCKEY

NEW YORK. Den magiska sommaren när han fick ta med sig bucklan hem till Russnäs glömmer han förstås aldrig.

Men nu vill Niklas Hjalmarsson inte idissla mer Stanley Cup-minnen.

– Nej, nu känns det som att förra säsongen får vara avslutad. Jag är sjukt sugen på att börja spela, vinna på nytt och skapa nya minnen, säger den småländske mästaren i Chicago inför NHL-starten.

Det är fyra månader sedan Patrick Kane med sitt sudden death-mål i Philadelphia bärgade Chicagos första Stanley Cup-titeln på 49 år.

Men för Blackhawks-spelarna och deras fans har firandet fortfarande inte slutat.

Först var det paraden inför två miljoner människor i centrala Chicago, sedan bucklans världsturné mellan de nyblivna mästarnas respektive hemorter och, de senaste veckorna, återkomsten till United Center.

– Det har verkligen varit fantastiskt. Att få hem bucklan till lilla Russnäs och låta alla i byn vara med och fira min seger...det kommer jag att minnas för resten av mitt liv, säger 23-årige backsensationen Niklas Hjalmarsson.

– Men nu börjar det nästan bli tjatigt att tala om det som hände förra året. Vi hade en ceremoni när vi fick Stanley Cup-ringarna häromdagen och med den tycker att jag att förra säsongen får vara avslutad. Jag är sjukt sugen på att börja spela, vinna på nytt och skapa nya minnen.

Tappat flera viktiga spelare

Det är dock avsevärt lättare sagt än gjort. Av det lag som nådde himlen i juni återstår bara rester. Nio spelare har, av lönetaks-tekniska skäl, trejdats till andra lag.

– Ja, säger ”Hammer”, det är verkligen många som försvunnit. Det blir lite annorlunda, men vi har många väldigt bra spelare kvar också. Av backarna är det ju till exempel bara Sopel som inte finns kvar. Jag tror vi får ett riktigt vasst lag och kommer att vara med och utmana i år också.

Fast det är många så kallade karaktärsspelare som lämnat er. Dustin Byfuglien, Kris Versteeg, Ben Eager, Andrew Ladd...sådana killar ersätter man väl inte hur som helst?

– Det är sant. Många av dem var stora publikfavoriter också, så ja, det blir en annan situation. Men samtidigt ser många av de unga killar som kommit istället väldigt lovande ut. Ofta lyfter sig den sortens killar ordentligt när de får chansen från start och det kommer de ju att få här.

Ni har ny målvakt också. Marty Turco ersätter Antti Niemi. Tror du på Turco?

– Ja, det gör jag. Han har varit bra under försäsongen, jag tror han får en nytändning av att komma till oss efter alla år i Texas.

Och så har du fått en ny landsman till lagkamrat i Viktor Stålberg.

– Ja, det är perfekt. Man vill kunna snacka skit om de andra i laget utan att de förstår...ha ha. Nä, allvarligt, det känns skönt att ha någon att snacka svenska med. Viktor har för övrigt imponerat under försäsongen. Han är ruggigt snabb och kommer bli en tillgång för oss.

Nära ett klubbyte

Själv var du på väg till San Jose ett tag, men Hawks matchade deras bud. Vad säger du om det i dag?

– Jag är väldigt glad. Ett tag trodde jag nog att der var kört och blev både överraskad och lycklig över att Hawks var så angelägna om att ha mig kvar. Nu är jag verkligen motiverad att visa att de gjorde rätt.

Så någon ”Stanley Cup hangover” kommer inte att förfölja dig?

– Inte en chans. Jag är för tävlingsinriktad för det.

Chicago inleder grundserien med bortamatch mot Colorado i natt.

ARTIKELN HANDLAR OM