Hjalmarsson stängs av efter tacklingen

”Straffet är för milt”

HOCKEY

NEW YORK. Niklas Hjalmarsson straffas med två matchers avstängning för tacklingen som sänkte Jason Pominville.

För milt, tycker Buffalo-målvakten Ryan Miller,

– Ligan borde göra ett exempel av Hjalmarsson, rasar han.

Det var i mötet mellan Chicago och Buffalo natten till igår svenske Blackhawks-backen Niklas Hjalmarsson blev NHL:s mest omtalade spelare.

Jason Pominville stod och väntade på passning på högerkanten i egen zon. Då tog svensken några skär upp i banan och dunkade in honom i sargen med en stenhård tackling snett bakifrån.

Pominville, som aldrig såg svensken komma störtande, blev liggande på isen och bars efter några minuter ut på bår. Det visade sig senare att han fått en hjärnskakning.

Fick matchstraff

”Hammer” fick omedelbart matchstraff för boarding, men när Sportbladet talade med honom efter incidenten närde han förhoppningar om att slippa avstängning.

– Jag ville såklart inte skada honom och tyckte om att se honom ligga på isen sådär, men så extremt ful tyckte jag inte att det var.

Jag var verkligen inte ute efter att träffa honom i huvudet och det gjorde jag inte heller, jag tacklade axel mot axel, hette det.

Vill ha hårdare straff

Men NHL:s disciplinnämnd kom, efter ett förhör med den 23-årige smålänningen, till en annan slutsats.

Hjalmarsson gjorde sig, menar man, skyldig till en olaglig tackling bakifrån och ska därför stängas av två matcher.

Det tycker Buffalos målvaktsstjärna är på tok för lite.

– Vi kan inte tillåta sådana tacklingar, de är för farliga. Jag vill att ligan vaknar upp och gör ett exempel av killen inför resten av säsongen. Vi måste få en ny kultur, rasar Miller.

Avstängningen innebär att Niklas Hjalmarsson missar en hemmamatch mot Nashville i natt och en bortfajt mot Columbus på fredag. Men han ska vara tillbaka till returmötet mot Buffalo hemma i United Center på lördag kväll och kan räkna med närgången uppvaktning av revanschlystna Sabres-spelare...

Samtidigt rapporteras att Jason Pominvilles hjärnskakning inte är allvarligare än att han kan vara tillbaka på isen inom en vecka.

ARTIKELN HANDLAR OM