”En av de största”

Stjärnorna hyllar Forsberg efter beskedet: – Hade tur som fick spela med honom

HOCKEY

DENVER. Beskedet om att Foppas karriär slutligen är över slog ner som en bomb bland gamla lagkamrater och vänner i hockeyvärlden.

– Jag hade tur som fick spela med en av de största, säger före detta lagkamraten och Colorado-legendaren Joe Sakic.

Foto: AP
"Tillsammans med Henrik Sedin ende svensk som vunnit både poängligan och Hart Trophy."

Att Foppa är en av de största vet vi ju redan – men det är en sanning som får ny näring när man beaktar reaktionen på pensioneringsbelutet bland hans kollegor i världens bästa liga.

Både svenska och nordamerikanska spelare är bedrövade över att han lägger av – och hyllar honom reservationslöst för det han gjort under sin fantastiska karriär.

”OS speciellt minne”

Backlegendaren Nicklas Lidström är en.

– Jag hörde det efter vår träning på måndagsmorgonen och blev lite beklämd. Det var verkligen tråkigt, säger han.

– Vi har spelat många minnesvärda matcher och turneringar ihop. Det som står ut är förstås OS-finalen 2006, när han och Mats slog passningen till mitt mål. Det är ju ett väldigt speciellt minne. Hälsa och beklaga från mig, jag önskar honom verkligen lycka till i framtiden.

”Sjukt stort för mig”

Unge framtidsmannen Victor Hedman, nu i Tampa Bay, har också kära minnen – men av färskare karaktär.

– Ett av mina främsta minnen är när han gjorde comeback mot Skellefteå mitt sista år i Modo. Han gjorde mål direkt och jag var först framme och klappade om honom. Det var sjukt stort för mig och ett minne som kommer att finnas där för evigt, säger ”Vigge”.

Var idol för Henke

Calgary Flames superstar Jarome Iginla hade hoppats att få spela mot svensken i Colorado i natt – och är uppriktigt besviken över att mötet aldrig blev av.

– Det hade säkert blivit tufft för oss, men ändå. En så lysande spelare vill man se. Jag minns en gång när han åkte fyra varv runt vår zon utan att förlora pucken, trots att vi slet som djur för att stoppa honom. Till slut stod man bara där och slog ut med armarna, skrockar kanadensaren.

New York Rangers stjärnmålvakt Henrik Lundqvist hann bli kompis med Forsberg under senare år, men minns honom ändå som en idol.

– Mitt första Foppa-minne är också det bästa...intervjun efter SM-finalen mot Malmö när han skäller ut Börje Johansson. Mycket känslor, han kändes äkta och han var grym i det slutspelet, säger ”Kung Henrik” och fortsätter:

– Jag var bara en pojkspoling på den tiden men trots att jag var målvakt blev han lite av en idol...

FAKTA

21 hyllningar – vilket är ditt bästa Foppa-minne?

”Som för så många andra är det när han la straffen i OS i Norge. Den varfantastisk.”

(Börje Salming, hockeylegendar)

”OS-straffen!”

(Henrik Sedin, Vancouver)

”För egen del var det att jag fick spela ihop med honom i Modo och på nära håll se hur oerhört professionell han är i varje moment, både på och utanför isen.”

(Alexander Steen, St Louis Blues)

”Vi har ju spelat ihop i många minnesvärda turneringar, men OS 2006 står ut, särskilt som han och Mats spelade fram till mitt mål i finalen. Det var förstås väldigt speciellt.”

(Nicklas Lidström, Detroit)

”Det är nog ändå straffen i OS. Annars vändningen mot Finland 6–5.”

(Jonas ”Monstret” Gustavsson, Toronto Maple Leafs)

”Straffen i Lillehammer.”

(Johan Franzén, Detroit)

– Givet: Straffen!

(Niklas Hjalmarsson, Chicago Blackhawks)

Efter VM-finalen 1998, när jag och Peter stod med huvudena ut genom takluckan på limon och sjöng Ebba Gröns Die Mauer och hade tidningarnas fotografer i släptåg. Det var tider det...”

(Johan Hedberg)

”Foppa var min barndomsidol, ihop med Teemu Selänne, så det finns mycket. Men trots att jag var väldigt liten då säger jag OS-straffen. Den minns man.”

(Mikael Backlund, Calgary Flames)

”OS i Lillehammer...kommer aldrig att glömma det.”

(Nicklas Bäckström, Washington Capitals)

”Framför tv:n, straffen i Lille-hammer.”

(Fredrik Modin, Atlanta Thrashers)

”Alla gånger jag spelade mot honom och Sakic och bara kunde titta på när de dominerade. Jag minns en gång när Forsberg körde fyra varv runt våra zon utan att tappa pucken, trots att vi slet som djur för att ta den. Till slut stod man bara och slog ut med armarna. OS-straffen i Lillehammer är ett mindre angenämt minne...”

(Jarome Iginla, Calgary Flames)

”Mitt första Foppa-minne är det bästa...intervjun efter SM-finalen mot Malmö när han skäller ut Börje Johansson. Mycket känslor, han kändes äkta och var grym i det slutspelet. Jag var bara en pojkspoling på den tiden, men trots att jag var målvakt blev han lite av en idol...”

(Henrik Lundqvist, New York Rangers)

”World Cup i Globen när han vänder in och ut på finske backen och drar en slägga i krysset”

(Fredrik Sjöström)

”Jag har ett ganska starkt minne från när han avgjorde en SM-final 1994. Han kom fri och satte pucken och jag åkte bakom honom. Det räckte inte hela vägen i slutspelet, men han bar fram oss, han var grym.”

(Andreas Salomonsson)

”Oj, det är jäkligt svårt, han har gjort mycket bra grejer. Det alla kommer att säga är nummer ett är straffen i Lille-hammar. Den är riktigt speciell på alla sätt. Den sitter kvar i allas hjärnor.”

(Bengt-Åke Gustafsson)

”Mitt första minne från Foppa var när Modo förlorade finalen mot Malmö och jag var en av de som bar ut prisbordet. Precis bredvid kommer en jävligt grinig och knäcker klubban över låret. Det var en syn, haha. Foppa har grymt många highlights i sin superkarriär, men den som sticker ut är ju den legendariska straffen.”

(Andreas Lilja, Anaheim)

”För mig är hans straff i OS det som är störst, men också när han gjorde comeback mot Skellefteå mitt sista år i Modo. Han gjorde mål direkt och jag var först framme och klappade om honom. Det var sjukt stort för mig och ett minne som kommer att finnas där för evigt.”

(Victor Hedman, Tampa Bay Lightning)

OS-guldet i Lillehammer 1994. Alla minns Foppas straffmål i finalen mot Kanada, det som skulle visa sig avgörande sedan Tommy Salo räddat Paul Kariyas chans till kvittering i straffdramat. Kanadas målvakt Corey Hirsch har inte hämtat sig än.

(Mats Wennerholm, Sportbladet)

”Det är ju när vi hade 5–1 i VM-finalen och han tog över i sista och såg till att Sverige vann med 6–5. Det var hemskt för hela Finland, men jag glömmer aldrig hur oerhört bra han var.”

(Olli Jokinen, Calgary Flames)

”Jag har så många minnen, men jag måste säga straffläggningen i OS mot Kanada. Det är tråkigt att han lägger av!”

(Kristian Huselius, Columbus Blue Jackets)