Yzerman-effekten lyfter Tampa Bay

HOCKEY

NEW YORK. Yzerman-effekten är i full swing – omedelbart.

I natt tog Tampa tredje raka segern, borta mot starka Philadelphia.

– Jag är stolt över att tillhöra ett lag som spelar så jäkla bra, säger Victor Hedman till Sportbladet efter 3–2-vinsten.

Foto: afp
Pavel Kubina satte Tampas 3–1-mål.

Att Detroit-legendaren Steve Yzermans tillträde som general manager i Tampa Bay Lightning skulle ge resultat var det ingen som betvivlade.

Men de flesta trodde nog att lyftet skulle ta lite tid – och till en början vara någotsånär måttligt.

Men icke.

Efter den inledande hemmasegern mot Atlanta åkte Tampa upp till Kanada och klappade till Montreal – och i natt följde de alltså upp med en ny bortaseger mot Philadelphia.

– Det känns otroligt skönt att få inleda på det sättet. Montreal och Philly är inga städer man bara åker till och plockar poäng, säger svenske backbjässen Victor Hedman när Sportbladet når honom i Wells Fargo Center efter slutsignalen.

– Vi spelar också jäkligt bra. Jag är verkligen stolt över att få tillhöra det här manskapet.

”Tydliga roller”

Skillnaden mot ifjol?

Enligt ”Vigge” – som gör sin andra säsong i Florida-laget – handlar det om bättre ordning och reda.

– Vi har alla tydliga roller och vet hela tiden exakt hur vi ska göra, vad som än händer. Det gör allting mycket enklare, säger 19-åringen från Ö-vik.

– Jag känner mig själv mycket tryggare med det här upplägget, jag vet att jag kan slå den enkla passningen i uppspelen och känner att jag har koll. Det är överhuvudtaget lätt att trivas med de nya ledare vi har. De sprider en bra känsla i laget.

En annan som tycks trivas är Steven Stamkos. Han dunkade, med ruggig precision, in sjätte målet för säsongen mot Philadelphia.

– Det är helt underbart att spela med honom, han är helt klart en av ligans bästa spelare. Men vi har fler som spelar. En sån som Vincent LeCavalier kommer också att ha en kanonsäsong i år, berömmer ”Vigge”.

Gagne hyllad

Även nyförvärvet Simon Gagne kan nämnas. Han återvände i natt till Philadelphia, där han ju varit en institution i tio långa säsonger, och hyllades med stående ovationer och en särskild videotribut på jumbotronen.

– Det var verkligen känsloladdat, jag blev helt tårögd, säger han till AP.

Foppas gamle kompis tackade medelst en så lysande insats att de som bestämmer sådant fick lov att utse honom till matchens första stjärna.

För Lightning väntar nu närmast derby mot ett Florida som öppnat betydligt starkare än väntat.

– Det är alltid lite speciellt att möta dom, men vi ska spela likadant och vinna den matchen också, säger Victor Hedman.

ARTIKELN HANDLAR OM