Burke är Torontos frälsare

Johansson: Han skiter i vad fansen tycker om en trejd

Foto: REUTERS
HOCKEY

Toronto har inte vunnit Stanley Cup sedan 1967 och missat slutspel de fem senaste säsongerna. Men nu har hoppet vaknat i hockeystaden. Laget är obesegrat efter tre raka segrar. Mannen bakom succén är general managern Brian Burke.

HAR HÅRDA NYPOR Brian Burke.

Han kom till klubben i november 2008 och fick börja trejda direkt. En stentuff hårding som inte har någon förståelse för att man avviker från hans tänk. Många GM:s undrar vad till exempel publiken ska säga om en trejd.

Det skiter Burke fullständigt i.

Han gör som han vill.

Jag känner Burke lite och minns när han berättade om ett samtal med en spelare som begärt löneförhöjning. Spelaren i fråga tjänade en miljon dollar, men ville ha två om han gjorde 20 mål. ”Vad i h-e går den första miljonen till då, att han ska komma och träna?”

Kräver hårt, uppoffrande spel

Burke vill ha spelare som inte viker en tum, som ska kunna täcka skott, gå in i sarghörn i alla lägen och spela skadade. Du vet att det kommer bli en jobbig kväll om du ska försöka slå hans Toronto. Backbesättningen är utan tvivel topp-fem i NHL och av dem kan Dion Phaneuf vinna Norris Trophy, till ligans bästa back, redan i år. Man man saknar några kanoner på forwardssidan. Och det är skillnaden mellan ett lag som kan gå till slutspel och ett som kan gå hela vägen till final. Det tar ett tag även för Burke att vända klubbens negativa trend. Men det är bara en tidsfråga innan Toronto är ett topplag igen.

Pittsburgh har, till skillnad från Toronto, stjärnforwards. Men förutom Jevgeni Malkin och Sidney Crosby finns inte så mycket mer framåt. Det har visat sig i säsongsupptakten där man förlorat tre av fyra matcher.

Det finns stora hål i laget och jag tror Pittsburgh når max semifinal.

När ett lag har toppar som Pittsburgh gäller det för klubbens GM att hitta fynden och plocka in bra karaktärsspelare runt omkring, som exempelvis Tomas Holmström och Micke Samuelsson – sådana som inte gnäller eller lämnar över puck och ansvar till någon annan.

Chicagos Niklas Hjalmarsson fick två matchers avstängning för sin tackling på Buffalos Jason Pominville. Och trots att jag är svensk tycker jag det är rätt. Det var en ganska vårdslös tackling. Svensken kan vara tillbaka på lördag, mot just Buffalo. Och om jag vore Hjalmarsson skulle jag vrida lite extra på huvudet för att se var han har motståndarna…

CALLE JOHANSSON/VIASAT

ARTIKELN HANDLAR OM