Devils dröm lever - kan skriva historia

Har chansen att gå från det sämsta utgångsläget i historien till slutspel

HOCKEY

NEW YORK. New Jersey Devils vägrar ge upp sin omöjliga dröm.

I natt slog de suveräna Tampa med uddamålet – inte minst tack vare Henrik Tallinder.

– Jag har farsan på besök och det slår aldrig fel. När han kommer hit sätter jag puckarna, säger han skrattande till Sportbladet efter 2-1-segern.

Foto: AFP
Tallinder skriker ut sin glädje efter målet.

När de fick stryk mot samma Tampa nere i Florida för en knapp vecka sedan bestämde sig omvärlden för att ridån till slut ändå gått ner över Devils.

Det var ett bra försök, men några förluster finns det inte utrymme för, tack för den här säsongen.

Liksom.

Men spelarna lyssnade inte. De slog Florida dagen därpå, och i natt följde de alltså upp med en 2-1-seger hemma

”Ruggigt svår”

Så drömmen att om att Jersey-laget, från det sämsta utgångsläget i historien, ska ta sig till slutspel lever fortfarande.

– Det är fortfarande nio poäng upp till strecket och många lag som måste passeras så det blir ruggigt svårt, säger backveteranen Henrik Tallinder när vi pratar med honom matchen mot Lightning.

– Men vi kan inte hålla på och tänka på vad lagen framför oss gör. Vi kan bara fokusera på oss själva och vinna så många matcher som möjligt och sedan får vi se hur långt det räcker.

Tackar farsan

Tallinder bidrog själv i högsta grad till segern i att. Det var han som i slutet av andra perioden kvitterade det som då var Tampa-ledning genom att vräka in en retur från slottet.

– Jag har farsan och lärare från högstadiet på besök och det slår aldrig fel, när farsan kommer hit sätter jag pucken. Man får passa på, men...ja, jag har ju tur, säger han med skratt.

I mitten av tredje avgjorde sedan ryske superstjärnan Ilia Kovaltjuk – som så ofta under Devils remarkabla återuppståndelse.

– Ja, han har varit riktigt bra ända sedan Jacques Lemaire tog över och kliver hela tiden fram och gör de viktiga, avgörande mål. Det är hans uppgift och han sköter den prickfritt, säger ”Hanky Tank” Tallinder.

Hedberg bänkad

– Det bästa ikväll tycker jag annars är att det inte spelar någon roll att vi ligger under, vi fortsätter spela som vi ska och lyckas komma tillbaka. Det är inte lätt mot ett lag som Tampa, de är bra i år. Förr fick man alltid mycket chanser mot dem, men nu spelar de rena Lasse Falk-hockeyn i försvaret, samtidigt som de har kvar sin offensiva kvaliteter. Så att vi vinner mot dem trots underläge visar viket självförtroende vi har.

För andra gången i rad fick Johan Hedberg, som gjort sådan succé under februari, stå tillbaka för Martin Brodeur i kassen.

– Ja, till slut matchar de ju Brodeur. Det bara är så. Men man måste beundra Johan. Jag tror inte folk förstår hur svårt det är att sitta vid sidan så länge och bli ringrostig och ändå komma in och spela så fruktansvärt bra som han gjort den senaste tiden. Det är fantastiskt, berömmer Tallinder.

FAKTA

Matchfakta från alla nattens matcher:

Anaheim–Detroit 2–1 e förl (0–0, 0–1, 1–0, 1–0)

Anaheim: Jason Blake, Bobby Ryan. Målvakt: Dan Ellis 96,6 procent. Detroit: Pavel Datsiuk (Nicklas Lidström, Tomas Holmström). Målvakt: Jimmy Howard 92,9 procent.

Publik: 15 098.

Chicago–Calgary 6–4 (2–1, 2–0, 2–3)

Chicago: Jonathan Toews 2, Michael Frolik, Brian Campbell, Dave Bolland, Marian Hossa. Målvakt: Corey Crawford 84,0 procent. Calgary: Rene Bourque 2, Alex Tanguay, Jarome Iginla. Målvakt: Miikka Kiprusoff 78,9 procent och Henrik Karlsson 87,5 procent.

Publik: 20 896.

NY Islanders–Minnesota 4–1 (2–0, 2–0, 0–1)

NY Islanders: Blake Comeau 2, Kyle Okposo, Andrew MacDonald. Målvakt: Al Montoya 97,1 procent. Minnesota: John Madden. Målvakt: Niklas Bäckström 84,2 procent och Jose Theodore 95,5 procent.

Publik: 7 098.

New Jersey–Tampa Bay 2–1 (0–0, 1–1, 1–0)

New Jersey: Henrik Tallinder (4), Ilja Kovaltjuk. Målvakt: Martin Brodeur 93,8 procent. Tampa Bay: Dominic Moore (Victor Hedman). Målvakt: Dwayne Roloson 92,6 procent.

Publik: 12 857.

Toronto–Pittsburgh 3–2 e förl (1–1, 0–1, 1–0, 1–0)

Toronto: Nikolaj Kuljomin, Phil Kessel (Carl Gunnarsson), Mikhail Grabovski (Gunnarsson). Målvakt: James Reimer 93,1 procent. Pittsburgh: Matt Niskanen, Chris Conner. Målvakt: Marc–Andre Fleury 85,0 procent.

Publik: 19 473.