Johansson: Vi festade under hela flygresan – då började vi vinna igen

HOCKEY

Boston var de stora transfervinnarna i februari.

Och av bara farten vann de sex bortamatcher i följd.

Jag minns när vi i Washington gjorde samma sak. Det började med en rejäl fest på ett flyg.

Boston gjorde det jävligt bra när man fick Tomas Kaberle, Chris Kelly och Rich Peverly.

De fick visserligen ge upp lite draftval. Men när du känner att du är med i racet, och har en bra målvakt (Tim Thomas), då måste du försöka förstärka laget. Det är inte så ofta du är med och slåss om Stanley Cup.

Och Boston visade på sin senaste ”roadtrip” att det finns kvaliteter. Laget vann samtliga sex matcher på bortaturnén. Senast man gjorde det var 1972, då man gick vidare och vann Stanley Cup med spelare som Bobby Orr och Phil Esposito...

Jag har själv varit med om att vinna sex matcher i följd på bortaplan.

Jag minns att vi hade förlorat mycket innan vi gav oss i väg till första matchen, i Vancouver.

Vi hade fest hela vägen över på planet. Ingen fick sova, alla skulle vara vakna beordrade vår general manager. Till saken var att vi hade vilodag dagen efter. Festen fungerade som en sammansvetsning efter en tung tid.

Alla var på gott humör, och så vann vi första matchen. Då började snacket om att det berodde på partyt. Det berodde givetvis inte enbart på det. Men det fick alla att dra åt samma håll, och vi lät det inte rinna ut i sanden på hela trippen. Än i dag kan vi snacka om det när vi träffas.

För tillfället är jag tillbaka i Washington och hälsar på. Känslan kring årets lag är okej. Men de känner att man saknar lite speed. De vill vara ett lag med fart, men känner sig lite långsamma.

Capitals dåliga i egen zon

Det som även talar emot Capitals, är att de är dåliga med pucken i egen zon där backarna skapar målchanser åt motståndarna genom att kladda för mycket med pucken. Därför det var bra att de fick Dennis Wideman innan transfer deadline. Jag har följt honom sedan juniortiden. Han dominerar inte, men gör allting jävligt rätt. Det räcker långt och kommer ge stabilitet i försvaret. Sedan är målvakten Michal Neuwirt fantastisk nu.

Nicklas Bäckström spelar med bruten tumme, men har trots det inte missat en träning. Det visar att han är oerhört målmedeveten. De älskar honom här. Även Marcus Johansson är vansinnigt populär. Jag har sett två matcher (den tredje i natt) sedan jag kom över, och Marcus har varit genomgående bäst i laget.

Jag trodde mycket på Capitals inför säsongen, men nu är jag tveksam om det räcker till Stanley Cup. De blixtrar till ibland, men skulle behöva vara betydligt jämnare hela matcherna. Krävs en grym förbättring framöver.

I dagsläget är det tre lag som har komponenterna att gå hela vägen – Philadelphia, Detroit och Vancouver. De är de bästa lagen.

Centern Brad Richards var på väg till New York Rangers, men blev till sist kvar i Dallas. Han hade behövts i Rangers som sliter för att komma till slutspelet. Jag tror Dallas ledsnade på New Yorks GM Glenn Sather, som är ruskigt svår att ha att göra med.

I dagsläget håller sig Rangers på rätt sida strecket tack vare Henrik Lundqvist, och att de spelar disciplinerat defensivt. Men de gör knappt några mål. Man ska inte behöva slänga sig och täcka puck varje slutperiod för att vinna matcher.

FAKTA

Calles tre stjärnor

Jonathan Toews, Chicago Blackhawks

Har gjort 23 poäng på de 14 senaste matcherna.

Boston Bruins

Tog sex raka på bortaplan. Men de är väldigt beroende av målvakten Tim Thomas.

Chicago Blackhawks, Washington Capitals

Har vunnit sex matcher i följd.

Stjärnfallet

Colorado Avalanche

Jag fattar inte att man i sitt läge gav upp Shattenkirk och Stewart. Borde byggt på dem.

ARTIKELN HANDLAR OM