”Henke” höll nollan – för nionde gången

Drygar ut ledningen i NHL

HOCKEY

FORT LAUDERDALE. Henrik Lundqvist är NHL:s störste nolla...

När hans New York Rangers helt otippat krossade serieledarna Philadelphia håll ”Kungen” tätt för nionde gången den här säsongen – och med det leder han målvaktsstatistiken i ligan.

– Ja, det kändes riktigt skönt. Målet har hela tiden varit att slå mitt personliga rekord på tio nollor. Nu får vi se om jag klarar det, säger han till Sportbladet efter 7–0-segern.

Foto: AP

New York Rangers svarade för säsongens klart bästa hemmamatch när Philadelphia – sedan länge tabelletta i östra konferensen – igår besökte Madison Square Garden för en söndagsmatiné.

Blåskjortorna, som haft häpnadsväckande svårt att vinna på hemmaplan de senaste månaderna, tog ledningen med 1–0 redan efter 55 sekunder och släppte sedan aldrig greppet om händelserna.

Storseger

Siffrorna skrevs till slut till förkrossande 7–0.

– Otroligt skönt att äntligen få vinna hemma. Vi har ju spelat bra borta men behöver komma igång på hemmais också, säger målvaktsstjärnan Henrik Lundqvist när vi talar med honom efter slutsignalen.

– Och idag gjorde vi det mesta rätt. Philly hade några chanser, men jag måste säga att vi spelade stabilt hela tiden. Och så var (Ryan) Callahan och (Brandon) Dubinsky glödheta.

Två av Zuccarello

Jotack, Callahan gjorde fyra gloriösa mål – och dessutom bidrog norske svenskfavoriten Mats Zuccarello, för första gången i NHL-karriären, med två mål. Men även Lundqvist själv hade en förträfflig dag på jobbet. Han tog 28 av 28 skott och höll därmed säsongens nionde nolla. Med det leder han NHL:s målvaktsliga klart – och har bara en nolla kvar till tangerat personligt rekord.

– Det är alltid en härlig känsla att få hålla nollan, det är ju trots allt målet för en målvakt. Jag kände att fokuseringen var bra idag, sedan hade jag lite flyt när det behövdes också, säger ”Kung Henrik och fortsätter:

– Målet har hela tiden varit att slå det personliga rekordet på tio nollor. Vi får se om jag klarar det...