Fansen får rösta fram All Star-lag

Skrotar mötet mellan öst och väst

HOCKEY

NEW YORK. Det blir inget möte mellan öst och väst i vinterns All Star-match i NHL.

Istället anordnas ett slags draftsystem där spelarna själva väljer lagkamrater – och motståndare.

– Vi är övertygade om att det här appellerar till spelarnas tävlingsinstinkt, säger Mike Ouellet från spelarfacket.

NHL försöker alltså gjuta nytt liv i sitt lätt avsomnade All Star-koncept.

Tidigare har fansen fått rösta fram en femma per konferens, sedan har ligan fyllt på med spelare från varje lag och så har öst mött väst i en rätt meningslös match utan större underhållningsvärde.

Men till den här säsongens All Star Weekend, som arrangeras i Raleigh i North Carolina i slutet av januari, provas ett helt nytt, Fantasy hockey-artat koncept.

Fansen får rösta

Fansen kommer fortfarande att, utifrån en ”roster” a 100 spelare, få rösta fram tre forwards, två backar och en målvakt – dock utan att behöva ta hänsyn till vilken konferens de tillhör.

Sedan fyller ligan på med ytterligare 36 spelare – samt 12 rookies som ska delta i en så kallad ”skills competition”.

Därefter röstar de utvalda spelarna fram två kaptener. De kaptenerna får sedan drafta resten av spelarna och således forma sina egna lag.

"Appelerar till killarnas tävlingsinstinkt"

Till sist ska kaptenerna också avgöra vilka spelare – inklusive de 12 rookie-killarna – som går upp mot varandra i skills-tävlingen.

– Vi är övertygade om att det här appellerar till spelarnas tävlingsinstinkt, säger Mike Ouellet från spelarfacket NHLPA till nhl.com.

– När de själva får välja medspelare och motståndare, då kommer ett äkta tävlingsmoment in i bilden. Det kommer att bli roligare både för de medverkande och för fansen.

Lundqvist och Zetterberg bland svenskarna

Bland de svenska spelare som kan bli aktuella för All Star-framträdanden i Raleigh finns Henrik Lundqvist, Nicklas Bäckström, Nicklas Lidström, Henrik Zetterberg, Daniel Sedin, Henrik Sedin, Daniel Alfredsson och Loui Eriksson.

ARTIKELN HANDLAR OM