”Folk frågar om jag vågar ta en utvisning på Ovechkin”

Svenske domaren Marcus Vinnerborg är redo att skriva historia

HOCKEY

NEW YORK. Börje Salming öppnade dörren till NHL för europeiska spelare.

37 år senare kan landsmannen Marcus Vinnerborg bli den som gör det för domarna.

– Tanken är ju att det här äventyret ska bli en bra personlig upplevelse men jag hoppas också att det kan hjälpa till att inspirera unga domare där hemma, säger smålänningen som inom kort blir den första europé att döma en match i världens bästa liga.

Foto: AP/SCANPIX
38-årig rookie ”Jag hoppas få vara med i några riktigt fysiska matcher”, säger Marcus Vinnerborg inför NHL-debuten. Han har redan värmt upp i AHL (bilden).

Egentligen skulle svenske domarstjärnan Marcus Vinnerborgs pionjärarbete redan påbörjats vid det här laget, men en skada under försäsongen har försenat den historiska debuten.

De senaste veckorna har han dock gjort sina första framträdanden i farmarligan AHL.

– Det har varit lite speciellt, det är ett helt annat fysiskt spel här borta och det kommer att ta ett tag innan bedömningsnivåerna sitter i ryggen. Det gäller att vara ödmjuk och lyssna noga på domarkollegornas instruktioner, i synnerhet nu i början, berättar Marcus på telefon från nya hemmet strax utanför Toronto.

– Men det är såklart väldigt roligt att ha kommit igång också. Inte minst som jag redan i mina första matcher hann stöta på några svenskar. Jag hade till exempel Johan Harju i Norfolk och Jocke Andersson i Grand Rapid. Det är alltid skoj att träffa landsmän.

Annars är det i första hand nya, okända ansikten som väntar den 38-årige elitserieveteranen från Ljungby.

Men han verkar inte särdeles nervös för det.

– Jag har varit rookie förr och det är alltid en utmaning att ta steget upp på nästa nivå. Det är mycket som är nytt och pressen blir hela tiden större. Men det är ju därför man håller på, man vill gå vidare.

Så tanken på att det är Sidney Crosby istället för Johan Davidsson som åker fram och skäller efter ett kontroversiellt domslut skrämmer inte?

– Nä, he he, i sådana situationer spelar det ingen roll vad som står på tröjryggen, det är vad som sägs jag tar fasta på. Det är lika under spelet. Folk frågar om jag vågar ta en utvisning på Ovechkin, men det går så fort att man aldrig hinner uppfatta vem det är som begår ett eventuellt regelbrott, man bara gör sin bedömning.

– Däremot kommer det säkert att ta ett tag att lära sig hur snacket går. Jag har inga problem att kommunicera på engelska, jag har ju dömt på internationell nivå rätt länge, men jag måste vänja mig vid de formuleringar och slanguttryck som används här.

Samtidigt ser Vinnerborg fram emot att, på riktigt nära håll, få avnjuta den bästa hockey spelas. För tvärtemot vad många kanske föreställer sig hinner hockeydomare uppskatta det som händer runtomkring dem på isen.

– Ja, verkligen. Det är ju kärleken till sporten som fått en att börja med det här och jag hoppas få vara med i några riktigt fysiska matcher i NHL. Det är ett vanligt missförstånd att vi domare inte gillar när det smäller, men det gör vi visst. Det är oftast de matcherna som är bäst. Sedan måste vi ju ändå stävja regelbrott.

McCreary – en förebild

En annan kittlande aspekt är att han får jobba med sina idoler. Även domarskrået rymmer sina stjärnor och legendarer, nämligen.

– Det är ju svårt att komma runt en sån som Bill McCreary. Han har dömt över 1 500 matcher och fått förtroendet i hur många Stanley Cup-finaler som helst. En sådan kille har man enorm respekt för och jag hoppas lära mig mycket av honom, säger svensken.

Så småningom kanske Marcus Vinnerborg får samma status bland unga ”zebror” nu när han gör en Börje Salming för domarkåren.

Det skulle han inte ha något emot, låter det som.

– Tanken är ju att det här äventyret ska bli en bra upplevelse för mig och familjen, som flyttar hit i december. Men jag hoppas också att det kan hjälpa till att inspirera unga domare där hemma, säger Marcus Vinnerborg.

”För många lägger av”

– Det är just nu alldeles för många som lägger av i för ung ålder, främst för att ledare och föräldrar inte tar sitt ansvar.

Givetvis vore det roligt om det kan sporra fler att fortsätta när de ser att den här chansen finns.

När Marcus dömer sin första NHL-match är inte klart, men han hoppas på debut de kommande veckorna.

– Det är bäst att ta det försiktigt och inte hetsa fram ett beslut. Det ska kännas helt okej när jag åker ut på isen. Men någon gång i november kommer det sannolikt att ske, berättar han.

Hockeyvärlden väntar med spänning. Svartvit-randig historia ska ju skrivas.

ARTIKELN HANDLAR OM