Rangers tog tung skalp i Pittsburgh

Bergochdalbana för Henrik Lundqvist

HOCKEY

NEW YORK. Först var han suverän, sedan ursinnig och till sist överlycklig.

Henrik Lundqvist hade en omtumlande upplevelse i Pittsburgh i natt.

– Ja, det var en otroligt skön seger. Men jag är fortfarande arg över att de fick komma in i matchen, säger han efter New York Rangers 3–2-seger över Sidney Crosby & co.

Foto: ap
Sidney Crosby misslyckas med att få in en retur under övertidsminuterna.

Det såg länge ut som att Henrik Lundqvist – tillbaka i action efter två matchers förkylningsfrånvaro – skulle hålla säsongens tredje nolla i Consol Energy Center.

Han spelade alldeles enastående och rånade Sidney Crosby, Evgeni Malkin och de andra på mål efter mål efter mål.

Och med mindre än två och en halv minut kvar av ordinarie matchtid hade Rangers ledningen med 1–0.

Men då utbröt vilda västern.

Först lyckades Penguins Chris Kunitz överlista ”Kung Henrik” i ett av en till synes oändlig rad av powerplays. Sedan gick det bara 38 sekunder – och så smackade Matt Cooke in ett skott Lundqvist kanske skulle ha tagit.

Rangers kom tillbaka

Då blev den svenske målvaktsstjärnan så ursinnig att han slog sönder sin klubba mot ribban – och tilldömdes två minuters utvisning för osportsligt uppträdande.

– Jag ska förstås hålla mig lugnare, men jag är fortfarande arg över att de fick komma in i matchen på det sättet, säger han till tv-kanalen MSG efter slutsignalen.

– Det kändes så orättvist, de fick chans efter chans att komma in i matchen. Men det är hockey...

Och i sådan påstås ju allt kunna hända, vilket man nog kan säga att det gjorde under den sista minuten i Consol. Med en man i utvisningsbåset skulle Rangers egentligen inte ha någon chans att komma tillbaka, men coachen John Tortorella valde ändå att plocka ut Lundqvist för att få in en femte utespelare och tänka sig – bara 27 sekunder efter Cookes 2–1-mål stänkte backen Marc Staal in kvitteringen bakom Marc-Andre Fleury.

Sedan avgjorde radarparet Ryan Callahan och Brandon Dubinsky i ett två-mot-en-läge 03.38 in i övertidsperioden.

– Vissa grundseriematcher står ut mer än andra och det här var en sån. Vi åker hem till New York med en väldigt skön känsla, säger Henrik Lundqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM