”Spelarna kom fram och gratulerade mig”

Händelserik NHL-debut av felfri Marcus Vinnerborg

1 av 10 | Foto: AP
HOCKEY

NEW YORK. Han fick ta hand om två slagsmål, ringa till Toronto för att avgöra om ett avgörande mål var korrekt och lugna ner en frustrerad Teemu Selänne.

Men trots att den var så händelserik skötte sig Marcus Vinnerborg galant i sin historiska NHL-debut i Texas i natt.

– Det var väldigt roligt. Jag lärde mig mycket och fick faktiskt gratulationer av spelarna, berättar han för Sportbladet.

Klockan var sju minuter över åtta, lokal tid i Dallas, när 37-årige Marcus Vinnerborg från Ljungby skrev historia.

Som förste icke-nordamerikanske domare släppte han pucken i en NHL-match – mellan Dallas Stars och Anaheim Ducks i American Airlines Center i centrala Dallas. .

– Det var en väldigt rolig upplevelse och en kul match att döma. Alla är nöjda och jag tycker det gick bra, säger han när vi når honom på telefon efter debuten.

Tillställningen hann dock inte mer än börja förrän det var dags att gripa in.

Händelserik debut

Svenske Dallas-backen Nicklas Grossman drämde redan efter en dryg minut in Ryan Carter i sargen och fick två minuter för boarding.

Därmed var tonen satt. Det hände saker nästan hela tiden. Anaheims buse George Parros bjöd till exempel upp till slagsmål två gånger, Dallas avgörande mål krävde telefonsamtal till ”the war room” för att kunna godkännas och en superstjärna som Teemu Selänne var mäkta upprörd under slutminuterna.

– Ja, det var verkligen händelserikt. Slagsmål har jag hunnit vänja mig vid i AHL, men det var mycket nya procedurer, till exempel hur går till när man ringer det där samtalet till Toronto och hur mikrofonen fungerar, säger han.

Ja, Marcus tvingades flera gånger åka fram till speakerbåset och, på sin bästa engelska, kungöra sina domslut i högtalarna.

– Det var lite nervöst och det tog väl ett litet tag innan jag fick ihop mitt svammel, men man lär sig av det också, skrockar han.

”Ni svenskar ska vara stolta”

Med sig på isen i Dallas hade den svenske rookien veteranen Paul Devorski, med 15 säsonger och ett flertal Stanley Cup-säsonger under bältet, och han bara lovord till övers för sin nya kollega.

– Jag är glad över att jag fick vara med om hans första match, för han satte den klockrent. Det var inga som helst problem och ingen hade något att klaga på. Ni svenskar ska vara stolta, Marcus är en riktigt bra man och domare, säger Devorski till Sportbladet

Nä, istället för klagomål fick Marcus faktiskt beröm av spelarna.

– Ja, flera spelare, inklusive de svenska, kom både före och efter matchen fram och gratulerade och hälsade mig välkommen till ligan. Det kändes ju väldigt bra att bli bemött med sådan respekt.

Nu bär det av till Denver för nästa uppdrag; redan kommande natt dömer smålänningen ett hett möte mellan Colorado och San Jose.

– Det är inte svårt att motivera sig efter det här. Det var väldigt roligt att döma hockey ikväll och jag ser verkligen fram emot att få fortsätta med det här, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM