Klockren insats – igen

Marcus Vinnerborg hyllas av de nya kollegorna

1 av 2 | Foto: Foto: AP
Marcus Vinnerborg trivs i sin nya arbets- miljö – NHL – och ser fram emot att döma fler matcher. ”Det är inte svårt att motivera sig”, sa den svenska domaren efter sin NHL- debut.
HOCKEY

NEW YORK/STOCKHOLM. Dagen efter den historiska NHL-debuten hyllades svenske domaren Marcus Vinnerborg unisont.

Inte minst av de nya kollegorna i Nordamerika inför sin andra match, nattens möte mellan San José och Colorado.

– Han satte sin första match klockrent, säger veteranen Paul Devorski till Sportbladet.

Nattens match var betydligt lugnare än gårdagsnattens debutmatch.

Då hände i princip allt som kan hända när divisionsrivalerna Dallas Stars och Anaheim Ducks möttes, två slagsmål utbröt, det avgörande målet krävde telefonsamtal till Toronto för att kunna godkännas och Teemu Selänne blev förbannad.

Nöjd efter matchen

Men den svenske rookien klarade alltsamman galant och var mycket nöjd efteråt.

Det var hans kollegor också – inte minst veteranen Paul Devorski, som dömde matchen ihop med svensken.

– Ja, Marcus satte sin första match helt klockrent, säger han under en intervju med Sportbladet.

Devorski har dömt i NHL i femton år och avverkat ett flertal Stanley Cup-finaler. Ändå tycker han det var stort att få vara med när den förste icke-nordamerikanen någonsin debuterade i ligan

– Ja, jag är verkligen glad att det var jag som fick ta den matchen. Jag känner Marcus sedan OS och tycker mycket om honom, säger han.

– Och det gick ju alldeles lysande. Det var inga som helst problem och ingen på isen hade något att invända mot på hela matchen. Ni i Sverige har all anledning att vara stolta, Marcus är en stor man och en stor domare.

”Det är väldigt kul”

Även tv-kommentatorer och tidningskrönikörer prisar den 37-årige smålänningen efter premiärinsatsen.

– Det var verkligen på tiden att det här hände. Han behövs, säger till exempel experten Craig Button på NHL:s egen tv-kanal.

I natt fortsatte alltså Marcus Vinnerborgs NHL-äventyr med en match mellan Colorado och San Jose i Denver. Det gick lika bra som debuten, men färre utvisningar dömdes.

Det blev inga slagsmål och totalt fick spelarna 14 utvisningsminuter. Det märks att Vinnerborg njuter på sin nya arbetsplats:

– Det är inte svårt att motivera sig, det var väldigt kul att döma hockey i går natt och jag ser verkligen fram emot fortsättningen, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM