Pat Burns död i lungcancer

Stanley Cup-vinnaren blev 58 år: Den bäste jag haft

HOCKEY

Legendariske ishockeycoachen Pat Burns är död.

Burns, som vann Stanley Cup 2003, dog i lungcancer 58 år gammal.

– Han var den bäste coach jag haft, säger förre målvakten Felix Potvin.

Foto: AP
Pat Burns.

Pat Burns coachade fyra lag under sin karriär: Montreal Canadiens, Toronto Maple Leafs, Boston Bruins och New Jersey Devils. Den största framgången kom 2003 när han vann Stanley Cup i Devils, med svenske backen Tommy Albelin i laget.

Totalt blev det 1 019 NHL-matcher som huvudcoach fördelade på 501 segrar, 353 förluster och 151 oavgjorda. Burns vann Adams Trophy som NHL:s bäste coach vid tre tillfällen: 1989 i Montreal, 1993 i Toronto och 1998 i Boston.

– Han var definitivt den bäste coachen jag haft i min karriär. Han var hård, men ärlig, säger förre stormålvakten Felix Potvin.

Fick beskedet 2004

2004, i samband med Stanley Cup-slutspelet, fick Pat Burns beskedet att han drabbats av cancer i tjocktarmen. Den spred sig vidare till lever och han tvingades till både operationer och tuff medicinsk behandling.

– För dom som känner mig väl har jag aldrig backat från en fajt och jag kommer inte att backa från denna heller, sa Burns då.

Det fanns hopp om att han besegrat sjukdomen men i januari 2009 hittade läkarna nya tumörer – denna gång i lungorna.

Det blev för mycket.

Somnade in i fredags

– Jag vet att mitt liv närmar sig slutet och jag accepterar det. Om min karriär sa jag alltid till mina barn: ”Du ska inte gråta för att det är slut, du ska vara glad eftersom det hände”. Det är det viktigaste. Jag är väldigt glad att det hände, sa Pat Burns tidigare i år.

Pat Burns somnade in i fredags i Sherbrooke, Kanada.

Han blev 58 år och efterlämnar hustrun Line, sonen Jason och dottern Maureen.

ARTIKELN HANDLAR OM