Svenskfest i Detroit – Lidström avgjorde

HOCKEY

NEW YORK. I natt var de hjältar, Detroits svenska superstars.

Först kvitterade Henrik Zetterberg Calgarys 4–3-ledning när bara tre sekunder återstod – sedan avgjorde den fenomenale Nicklas Lidström på övertid.

– Det var säsongens hittills roligaste seger, säger ”Lidas” till Sportbladet.

Foto: ap
Nicklas Lidström på väg att lägga in det avgörande 5–4-målet.

Det såg länge och väl ut som att Detroit skulle tvingas avsluta sin sex matcher långa hemmasvit med en förlust.

Johan Franzén gjorde visserligen 1–0 i ett powerplay redan efter en dryg minut, men sedan handlade det mest om Calgary och inför tredje hade gästerna, anförda av en plötsligen pånyttfödd Jarome Iginla, ledningen med 3–1.

– Ja, vi var inte nöjda med de två första perioderna. Vi jobbade inte tillräckligt hårt och pratade i andra pausen om att vi måste ändra på det, säger Nicklas Lidström när vi talar med honom efter matchen.

Ambitionena gav resultat. Pavel Datsyuk reducerade redan två och en halv minut in i slutakten. Flames hann visserligen gå upp till 4–2 också, men sedan klev Henrik Zetterberg in i handlingarna.

Efter 11.04 skar han in genom Calgarys zon och sprätte in 3–4 med en backhand.

Och när bara drygt tre sekunder återstod smällde han, efter en fenomenal passning av gamle lekkamraten Datsyuk, in kvitteringen.

– Det var väldigt snyggt. Alla trodde att Pavel skulle skjuta, men han märkte att backen hade missat ”Hank” och passade i stället, kommenterar ”Lidas”.

– Och när vi kämpat så hårt som gjorde i tredje perioden är det förstås väldigt kul när man får utdelning och får det så sent i matchen.

Lidström drog målvakten

Ännu roligare skulle det dock bli.

Under ett anfall en och en halv minut in i övertidsperioden smög Lidström himself upp i anfallszonen, fick pucken av Darren Helm och...nej, tvärtemot hela världens förväntningar bankade backlegendaren inte in den direkt i tom kasse. I stället drog han Miikka Kiprusoff och la, som en annan Kenta Nilsson, in den med backhand.

– Det är inte ofta jag kommer så nära målet och behöver göra så, men jag såg att han kastade sig tillbaka med en väldig fart, så jag tänkte att det var bäst att försöka gå åt andra hållet, säger matchhjälten.

– Det var väldigt roligt att se den pucken gå in. Ja, man kan nog säga att det var säsongens roligaste seger.

Den till synes evigt unge 40-åringen stod för två assist också och återtog därmed ledningen i NHL-backarnas poängliga.

– Nja, evigt ung...he he, jag vet inte. Det rullar på bra och jag är glad för att det gör det. Men jag försöker skjuta mycket och då blir det poäng, säger han blygsamt.

Även Niklas Kronwall bokfördes för en assist.

ARTIKELN HANDLAR OM