Kronwall hjälte – med ”Gretzky-mål”

”Det blev lite annorlunda”

HOCKEY

NEW YORK. Han brukar sätta dem från blålinjen.

Men i natt ”gjorde” Niklas Kronwall närapå en Gretzky; han fick pucken bakom förlängda mållinjen, rundade kassen och tryckte in den på Columbus-målvakten Steve Mason.

– Det blev lite annorlunda, men jag tyckte det var värt ett försök, säger han till Sportbladet efter Detroits 4-2-seger.

Foto: AP
Zäta och Kronwall jublar.

Det höjdes på ett och annat ögonbryn i Joe Louis Arena 10.12 in i andra perioden i matchen mellan Red Wings och Blue Jackets.

Att Niklas Kronwall gör mål är i och för sig inte så unikt – men det brukar inte börja med att befinner sig bakom motståndarkassen, rundar målgården och trycker in den.

– Det blev lite annorlunda, men jag följde med upp i ett anfall och hamnade väl till slut lite ingenmansland. Men Pavel (Datsyuk) såg att jag var där och spelade pucken. Sen så...ja, jag tyckte det var värt ett försök och den gick in. Det var roligt, säger han när vi når honom efter slutsignalen.

Två assist av Franzén

Detroit vann till slut med 4-2 och cementerar därmed sin position som etta i den västra konferensen. Trots färre matcher spelade har de fem poäng tillgodo på överraskande tvåan Dallas.

– Ja, vi trummar på rätt bra. Alla jobbar och alla är hela tiden där de ska. Forwards gör ett jättejobb när de följer med tillbaka ner i egen zon. Det blir mycket lättare för oss backar, säger ”Kronner”.

– Skillnaden mot ifjol är väldigt stor. Då fick vi aldrig den riktiga känslan i omklädningsrummet, bland annat på grund av alla skador. När killarna kom tillbaka handlade det om att de skulle komma i form och hitta in i spelet igen. Nu känns det som det ska igen.

Johan Franzén stod för två assist i matchen, och Columbus-backen Anton Strålman för en.

Atlanta Thrashers fortsätter övertyga.

Anförda av förre Chicago-profilen Dustin Byfuglien tog de i natt femte raka segern, hemma mot Boston (4-1).

”Big Buf” gjorde själv ett av målen och spelade fram till de övriga tre.

– Det börjar kännas riktigt, säger han till AP.

Även Niclas Bergfors gjorde ett mål och såväl Tobias Enström som Johnny Odyua svarade för assists.

FAKTA

Matchfakta från alla nattens matcher:

Detroit–Columbus 4–2 (0–1, 2–0, 2–1)

Detroit: Niklas Kronwall (5) (Johan Franzén), Darren Helm, Valtteri Filppula ( Franzén). Målvakt: Jimmy Howard 93,1 procent. Columbus: Derick Brassard ( Anton Strålman), Antoine Vermette. Målvakt: Steve Mason 92,5 procent.

Publik: 18 860.

Atlanta–Boston 4–1 (3–0, 1–1, 0–0)

Atlanta: Niclas Bergfors (6) ( Tobias Enström), Evander Kane, Dustin Byfuglien ( Johnny Oduya), Jim Slater. Målvakt: Ondrej Pavelec 97,6 procent. Boston: Blake Wheeler. Målvakt: Tuukka Rask 84,6 procent.

Publik: 12 085.

Washington–Carolina 3–2 (e str 2–0, 0–1, 0–1, 0–0, 1–0)

Washington: Marcus Johansson (3), Alexander Siomin ( Nicklas Bäckström), Alexander Ovetjkin (avgörande straff). Målvakt: Semjon Varlamov 92,9 procent. Carolina: Erik Cole, Eric Staal. Målvakt: Cam Ward 95,0 procent.

Publik: 18 398.

ARTIKELN HANDLAR OM