Omark: ”Jag ber alla om ursäkt”

Efter det spektakulära straffmålet – nu böjer sig Omark för kritiken

HOCKEY

Tänk att NHL-debutera, hjälpa laget till power play, slå en viktig assist och avgöra med en sensationell straff.

Och ändå möta massor av vrede.

Påhoppen på Linus Omark har fått honom att tänka om.

– Jag vill be alla om ursäkt för straffen, säger han.

Foto: Foto: AP
Omarks straffmål blev en snackis i hela hockeyvärlden. Artisteri eller fånigheter? Meningarna går isär – men Tampas målvakt Dan Ellis är upprörd.

Pucken låg i mitten. Linus Omark grubblade.

Här var han uppkallad från AHL och hade ändå presterat så knackigt. Vad var det för skeva passningar? Nere på isen var det knäpptyst, men i huvudet ekade ”skärp dig, Linus!”.

Så tog han fart. Ett par snabba skär, skottfint – och mål mellan benen.

”Ja, den funkar bra”, tänkte han medan lagkamraterna testade sina varianter. ”Men på matchen i morgon ska jag inte åka så rakt.”

Dagen efter Edmontons strafftävling var det allvar. Tampa-backen Pavel Kubina hade invigt Omark i NHL med en ful tackling. Ändå märktes inte de där nerverna eller oprecisa handlederna av.

Vid straffläggningen var dånet från 17 000 åskådare värre än något Omark tidigare hört.

Hans straff var värre än något 17 000 åskådare tidigare sett.

– Jag var kanske inte så smart i skolan. Jag var mer kreativ. Ta lobben, min förra straff, den tog jag från min brorsa. Men den här var min egen. Den har jag inte sett någon annan göra, säger Omark ett dygn efter avgörandet, när han kommit hem från träningen inför dagens match mot Vancouver.

Fick en kick

Vad blev bättre av att du snurrade först?

– Det var en extra kick för mig.

Jo, men hade det gått lika bra utan show, att bara köra rakt fram?

– Jag gjorde det på VM i fjol, då gick det bra. Men allt har ett tänk. Målvakten kollar på pucken, han kan bli paff. Och jag kände en tempohöjning i hallen när jag snurrade.

När bestämde du dig för att snurra?

– När han (Tom Renney, Edmontons coach) sa att jag skulle lägga den tredje straffen. Jag missade en likadan i AHL men hörde ändå hur bortapubliken jublade. Så jag tänkte ”det var visst uppskattat”. Jag fick en kick av att snurra då. Den kicken ville jag ha igen.

Vilka reaktioner har du fått?

– Bara positivt från alla i Sverige. Samma här i laget i dag på träningen, de tyckte det var coolt. Sedan har jag läst det negativa i tidningen.

Hur rädd är du att motståndare är efter dig på isen nu?

– Jag fick en propp i går, men det håller inte att vara rädd. Laget stod upp för mig och ska ha kredd för det.

Målvakten Dan Ellis tyckte inte det var ”stilfullt gjort”. Hur svarar du honom?

– Att jag spelar hockey för att det är kul. Fansen betalar dyra pengar för att kolla på en och de var glada. Då är jag glad. Och han säger så för att han släppte in den. Han hade hånat mig annars.

Och Tampas Steven Stamkos då? Han säger att ”Crosby och Ovetjkin håller inte på med såna grejor”. Varför gör inte stjärnorna som du?

– Vad ska jag svara på det? Vet inte. Om alla tycker det var så helvetes dåligt skulle jag inte ha gjort den. Det blev mål, det är det enda jag är glad över, men jag får be alla om ursäkt.

... va?

– Jag får be om ursäkt.

Ber du om ursäkt för målet?

– Ja. Om de tar illa upp. Vad ska jag säga? Jag är ledsen för det.

Kan det vara en kulturkrock? Att NHL är mer gentlemannamässigt än KHL och elitserien?

– Vet inte. Jag har inget bra svar.

”Bara glad om det blir mål”

Hur jobbigt är det att alla vill ha tag på dig nu?

– Det är kul att det uppskattas, men inget kul att höra att man är respektlös.

Jag vet att du längst inne har en totalt ny drömstraff. En du filat på länge men aldrig vågat genomföra. Beskriv den.

– Vet inte. Jag är bara glad om det blir mål.

Säkert?

– Ja.

Hur mår du?

– Jodå.

Skulle du våga en liknande straff igen?

– Man vet aldrig. Det är tjusningen med mig, säger Linus Omark.

FAKTA

Genialisk eller respektlös?

Sportbladets hockeyprofiler om Omarks straff.

Per Bjurman:

– Genialisk! Det var för satan för att publiken skulle få lite show av just den sorten NHL överhuvudtaget införde straffar. Jag har inte sett en bättre entré i NHL sedan...ja, när?

Tomas Ros:

– Genialisk. Om man gör mål i sin NHL-debut så är det genialiskt. Och lyckas man reta upp överbetalda NHL-spelare så är det genialiskt – också.

Mats Wennerholm:

– Genialisk? Knappast. Respektlös. Ja, till viss del. Men den var framförallt Omarksk. Och där har han ett problem. I NHL gillar man inte den stilen och effektsökeriet och jag förstår att Tampaspelarna reagerade som de gjorde. Håller han på så där i fortsättningen kommer han att åka på många smällar och inte få någon respekt från motståndarna. Omark kan kanske leva med det, men hans kaxiga stil kan snabbt bli ett problem också. Han har så mycket talang att han inte ska behöva överdriva sina tekniska nummer. Och jag tror inte han gör om den där piruetten nästa gång han lägger en straff. Det vore bara korkat.

Kritiken mot Omark:

”Om någon av våra unga killar gjorde så där skulle veteranerna säga åt honom att inte göra om det. Om det var respektlöst? Absolut.”

Mattias Öhlund, Tampa Bay

”Det var ett skämt.”

Ryan Malone, Tampa Bay

”Det är pinsamt för ­honom. Du kommer in i ­ligan, en ­respektabel liga som den här, och försöker dig på en sådan fint. Det är inte så snyggt gjort.”

Dan Ellis, Tampa Bay

”Snyggt mål och bra fint av honom. Men i NHL finns det en gräns. Den vill man inte korsa. Jag tycker att det här var lite för mycket.”

Simon Gagne, Tampa Bay

”Jag tycker inte han visade så mycket ­respekt för det här spelet. Du ser inte Crosby eller Ovetjkin göra så och de är de två bästa i ­världen.”

Steven Stamkos, Tampa Bay

ARTIKELN HANDLAR OM