Misshandlad under hela uppväxten – fem poäng i natt

Foto: AP
fem poäng Patrick O'Sullivan jublar tillsammans med Alexander Frolov och Michael Cammalleri i nattens match.
HOCKEY

Misshandlad verbalt och fysiskt av sin far under hela sin uppväxt. Nu har Los Angeles Kings center Patrick O’Sullivan lämnat de jobbiga åren bakom sig. I natt var han inblandad i samtliga fem mål när St. Louis besegrades med 5-1.

Den amerikanske 23-åringen gjorde ett av målen och spelade fram till fyra i Kings storseger. Men vägen till nattens NHL-succé har varit lika krokig som smärtsam.

Från det att Patrick O’Sullivan var nio år till det att han spelade juniorhockey i Kanada var den talangfulle centern ständigt uppvaktad av sin krävande far och tillika coach, John O’Sullivan.

Så fort sonen inte presterade i enlighet med faderns förväntningar fick han höra hur värdelös han var. Ibland hände det till och med att det förekom våld.

– Han knuffade, slog, sparkade och kastade saker. Hamnade du i vägen, otur för dig, han brydde sig inte om vem han gjorde illa, har Patrick O’Sullivans mor Cathie Martin berättat i en intervju med The Fifth Estate, Kanadas motsvarighet till Uppdrag Granskning.

– Hittade han en anledning slog han mig, säger Patrick O’Sullivan. Oftast hade det med hockey att göra. Jag antar att han trodde att jag skulle bli en bättre hockeyspelare om han behandlade mig på det sättet.

Fadern ursinnig

I januari 2003 eskalerade situationen. Patrick O’Sullivan spelade vid tidpunkten för Missisauga IceDogs i den kanadensiska juniorligan OHL. Trots att Patrick svarade för en bra insats på isen under en bortamatch mot Ottawa 67 hördes ilskna skrik från läktaren, där fadern John var ursinnig. Han bankade på plexiglaset och kallade sin son alla möjliga öknamn.

Efter matchen pressade han med våld in sin son i familjens van. Under hela resan från Ottawa till Toronto skällde John O’Sullivan ut sin son. När Patrick slutligen fick nog övergick John till att misshandla sin son.

Efter det fick det vara nog. Dagen efter den grymma färden lämnade Patrick O’Sullivan in en polisanmälan mot sin far. Samtidigt ansökte hustrun Cathie Marin om en skilsmässa.

Besöksförbud

John O’Sullivan fick besöksförbud, men trotsade det genom att ändå dyka upp på Patricks träningar och matcher. Flera gånger kom polisen till arenan och fraktade bort fadern.

I juni 2003 var Patrick O’Sullivan redo att plockas i NHL-draften. Under normala omständigheter skulle han ha varit given i första rundan, men på grund av sin historik var många klubbar tveksamma till att plocka honom.

På draftdagen dök dessutom pappa John upp i publikhavet. Besöksförbudet var bara utfärdat i Kanada och gällde inte i Nashville, där draften genomfördes. Istället fick Patrick två livvakter vid sin sida.

– John visste att han inte kunde göra något. Men allt vi kunde göra var att be och hoppas att han inte skulle dyka upp. Det gjorde han naturligtvis, strategiskt hade han satt sig mitt emot oss så att vi skulle se honom, berättar Cathie Marin.

”Förstod verkligen inte”

När Patrick O’Sullivan inte plockades i första rundan började fadern att gestikulera ilsket mot familjen.

– Han förstod verkligen inte att det var hans förtjänst att det hade blivit så, säger Cathie Marin till The Fifth Estate.

Patrick O’Sullivan plockades till slut av Minnesota Wild i den andra rundan av draften. Tre år senare, vid draften 2006, tradades han till Los Angeles Kings där han alltså är på väg mot ett genombrott nu.

Efter nattens fem poäng har Patrick O’Sullivan, som inte längre har någon kontakt med sin far, gjort 15 mål och 38 poäng.

Inte illa sett till förutsättningarna.