Ledin i lyckad debut för Colorado i natt

Två mål av Nylander – här är en summering av svenskarnas insats

1 av 2 | Foto: AP
Per Ledin – tar han en plats i Colorado?
HOCKEY

Svensk hockeys kanske störste retsticka är nu en av de stora grabbarna.

I natt gjorde Per Ledin, 30, debut för Colorado.

Betyget: klart godkänd.

Ledin, som gjorde ett bra VM för Tre Kronor i våras och belönades med ett NHL-kontrakt med Colorado Avalanche, gjorde i natt debut för sin nya klubb.

Tuffingen, som lämnade HV 71 sent i somras, sköt faktiskt fem skott på mål mot Dallas (4–2-seger), men han får vänta på första fullträffen.

Ledin spelade över 14 minuter och var enligt rapporterna en av de vassaste spelarna i American Airlines Center.

Både Ledin och svenske backen Daniel Tjärnqvist, också ny i Colorado, hade +3 i plus/minus-statistiken. Tjärnqvist noterades för en assist.

Lite mer om nattens träningsmatcher:

Fabian Brunnström, 23, också en svensk rookie, har fått en bra start på karriären i Dallas. Han hade passningspoäng tilll Stars båda mål mot Colorado i natt. Svensken, som debuterade i elitserien med Färjestad i fjol och drog till NHL redan efter en säsong, fick också beröm för sin insats:

- Han var väldigt bra med pucken inne i den offensiva zonen. Han är en väldigt smart spelare, säger coachen Dave Tippett.

Om Brunnström tar plats i Dallas eller tvingas inleda i farmarlaget är dock ännu inte klart.

– Det här försämrar i alla fall inte hans chanser att ta en plats i laget, säger Tippett till Dallas Morning News.

Detroitbacken Nicklas Lidström, 38, bröt – som vi berättade om i går – näsan i en träningsmatch natten till torsdag. Han fanns förstås inte med på isen när Detroit i natt mötte Boston (4–3-seger).

Daniel Larsson, 22, ny från Djurgården, fick spela andra halvan av matchen och släppte in två mål.

Två svenska målskyttar i den matchen: Henrik Zetterberg för Detroit och Per-Johan Axelsson i Boston.

Michael Nylander, 36, den svenske NHL-veteranen som fick nästan hela förra säsongen spoilerad på grund av skada, blir en nyckelfigur i Wasington i vinter. I natt gjorde han två mål mot Carolina (5–2). Nicklas Bäckström spelade inte för Capitals.

Två svenska rookies i Nashville i natt (2–4 mot Atlanta): förre djurgårdaren Patric Hörnqvist drog i väg fyra skott och fick hyfsat med istid (16 minuter). Andreas Thuresson,

Patric Hörnqvist, 21, debuterade för Nashville Predators i 2-4-förlusten mot Atlanta. Ex-djurgårdaren lämnade isen poänglös efter att ha skjutit fyra skott på nästan 16 minuters istid. Andreas Thuresson, 21, före detta Malmö, fanns också med på isen.

Mikael Backlund, 19, Västeråscentern, slåss för en plats i Calgary Flames. Han fick bra med istid i nattens fajt mot Phoenix (3–1). Jonas Ahnelöv, 20, före detta Frölunda, spelade för Phoenix, där Mikael Tellqvist vaktade kassen.

Källa: hockeysverige.se.