”Jag vet var jag vill spela”

Foppa kan ta beslut redan i veckan: ”Känns som sista chansen”

HOCKEY

JÖNKÖPING. Besked om Peter Forsbergs klubbval kan komma redan på söndag.

Och ”Foppa” vet var han vill spela.

– Jo, det har jag koll på. Jag har ju haft lite tid att fundera, säger han.

Foto: JERKER IVARSSON
redo att spela Peter Forsberg är på plats i Jönköping. Där väntar fyra träningar och tre matcher med Tre Kronor – ett perfekt test för Foppa och hans fot. ”Håller man nu så tror jag att det kommer bli bra”, säger den klubblöse superstjärnan.

Klockan 18.10 i går kväll, först av samtliga spelare, kom Peter Forsberg till hotellet i Jönköping.

Medan flera av de övriga landslagskompisarna tog ett gemensamt flyg från Stockholm valde Forsberg att på egen hand ta sig till Jönköping.

Positiv Foppa

Den comebackande superstjärnan var på bra humör när han under en halvtimme svarade på frågor.

Det är exakt två år sedan hans senaste comeback-försök med Tre Kronor.

Nu är han tillbaka på samma plats för att förbereda sig för samma turnering.

– Jag är jättenervös över att komma hit igen, absolut. Jag har ju varit här tidigare och haft en massa strul. Att det var just Jönköping och Karjala gjorde att jag funderade en gång extra. Klart att man inte vill göra om samma misstag en gång till, säger Forsberg.

– Men det känns definitivt mycket bättre än förut, men hur bra är svårt att säga.

När tog du det definitiva beslutet att vara med i Karjala Cup?

– Egentligen i lördags. Jag pratade med Bengt-Åke i tisdags och då sa vi att vi skulle höras till helgen. Tanken var att jag skulle åka och träna med Sundsvall på torsdag och fredag, men så fick de hux flux någon svininfluensa så det var tur att jag inte åkte dit.

Och efter de tre matcherna i Karjala Cup kommer Peter Forsberg att ta ett definitivt besked om sin framtid.

– Då måste det komma ett beslut, det har varit alldeles för länge redan. Det känns som det här är sista chansen, det blir nog inte bättre än så här.

Peter Forsberg öppnar för att ett besked om ny klubbadress kan komma redan på söndag.

– Det är inte helt omöjligt att det blir så. Vi får väl utvärdera den här veckan först, säger han.

”Jag får väl ringa upp…”

Den stora frågan är var Peter Forsberg kommer att spela i vinter. Till Modos tränare Miloslav Horava har Forsberg meddelat att det med 95 procents säkerhet inte blir Modo.

I går kväll var Forsberg hemlighetsfull när det kom till frågor om hans eventuella klubbval.

– Jag tänker ta den här veckan först, sedan får jag väl ringa upp den klubb jag vill spela med och fråga om jag får komma dit (skratt).

Men du har en lista över klubbar?

– Nja, men självklart vet jag vilka lag som finns där ute i så fall.

Och du vet vilken klubb du helst vill spela med?

– Jo, det har jag koll på… Nej, men vadå, jag har ju haft lite tid att fundera. Men ni får själva räkna ut vilket lag det handlar om.

Är Modo det enda alternativet om det inte blir NHL?

– Nej, men jag tänker inte gå in exakt på det där. Det får ni räkna ut själv.

Men först väntar alltså fyra träningar och tre matcher med Tre Kronor under Karjala Cup.

– För mig är det jättebra att få spela de här matcherna. Det blir ju inte bättre än så här. Landslaget och en sådan här turnering, håller man nu så tror jag att det kommer bli bra.

Du ser fram mot turneringen?

– Ja, det ska bli riktigt kul att spela, jag ser verkligen fram mot det.

Blir det en lyckad comeback och en fortsättning med ett klubblag har Peter Forsberg inte stängt dörren till säsongens höjdpunkt: OS i Vancouver i februari.

– Självklart vill jag vara med i ett OS. Det är en dröm att få vara med där, och att spela ett OS borta i Kanada vore naturligtvis otroligt kul. Det är inte så långt borta det är bara tre och en halv månad. Samtidigt måste jag vara bra nog för att vara med där.

FAKTA

VART VILL FOPPA? HÄR ÄR KLUBBARNA DET SNACKAS OM

Colorado Avalanche

Den klubb som Forsberg, vid sidan av Modo, har starkast band med. Han har kvar lägenheten som ligger bara några hundra meter från hemmaarenan Pepsi Center.

Forsberg har många vänner i både laget och i organisationen. En av hans bästa kompisar, Adam Deadmarsh, är assisterande tränare. Colorado har dessutom utrymme för att få plats med Forsberg under lönetaket.

Philadelphia Flyers

Stanley Cup-kandidat som vid sidan av Colorado är det kanske hetaste alternativet. Forsberg trivdes bra när han var här förra gången, men hade stora skadeproblem. Känslan är att han gärna ”betalar tillbaka” för att han inte nådde sin normala nivå. Däremot har Flyers i dagsläget inget utrymme i lönebudgeten, utan måste göra sig av med någon eller några spelare för att få plats med Foppa.

Washington Capitals

En dark horse bland NHL-klubbarna. Washington är ett lag som definitivt kan vinna Stanley Cup. I laget finns redan superstjärnor som Ovetjkin, Semin och svenske Nicklas Bäckström. Dessutom Mike Knuble, som Peter Forsberg spelade med i Philadelphia. Washington har, precis som Philadelphia, inte något utrymme under lönetaket.

Modo Hockey

Modo är alltid ett alternativ, och det är här som Forsberg har spelat sina sex senaste tävlingsmatcher. Moderklubben har det jobbigt just nu och riskerar att åka ur elitserien. Väljer Foppa att stanna kvar i Örnsköldsvik kan det vara skillnaden mellan kvalserien och slutspel. Men Foppa ska själv ha sagt att det med 95 procents säkerhet inte blir spel med Modo.

Ak Bars Kazan

Den stora outsidern när det gäller Peter Forsbergs klubbval. Den ryska storklubben är seriöst intresserade av svensken och är beredd att lägga upp en superlön för att locka till sig Forsberg.

Sedan återstår att se om Ryssland och KHL är ett tillräckligt intressant alternativ för Peter Forsberg.

Sammanställning: Hans Abrahamsson